Up 2 Date

Bedreigde schrijver Pim Lammers opent boekenbal en krijgt staande ovatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bedreigde schrijver Pim Lammers opent boekenbal en krijgt staande ovatie

Schrijver Pim Lammers stond gisteren onverwachts op het boekenbal. De schrijver trok zich eerder dit jaar terug van de opdracht voor het Kinderboekenweekgedicht 2023, omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Gisteren las hij alsnog de tekst voor die hij later dit jaar had willen voordragen tijdens de Kinderboekenweek.

Doodsbedreigingen

Lammers kreeg doodsbedreigingen vanwege een oud verhaal dat hij in 2015 voor een literair tijdschrift voor volwassenen schreef. Het verhaal ging over een relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. De tekst leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een "pedofilie-activist" te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte zelfs een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Terugtrekken

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) liet destijds aan de activisten weten bewust voor Lammers te hebben gekozen als dichter voor de Kinderboekenweek. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."

Toch besloot Lammers zich na de doodsbedreigingen terug te trekken. "De beschuldigingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken", zei de schrijver in een verklaring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gestolen

Lammers verscheen gisteren bij de opening van het Boekenbal voor de eerste keer sinds de ophef weer in het openbaar. Al voor het optreden van de schrijver ontstond een luid applaus in het publiek, waarbij iedereen opstond voor de schrijver. Lammers las zijn gedicht genaamd Gestolen voor; het gedicht dat eigenlijk bestemd was voor de Kinderboekenweek. Gestolen gaat over de liefde van ouders voor hun kinderen en de liefde tussen broers en zussen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Achtbaan aan emoties

De schrijver heeft in een interview met het AD laten weten dat het goed met hem gaat, maar dat hij de afgelopen maand erg zwaar heeft gehad. "Het is een achtbaan aan emoties. Boosheid, verdriet, wanhoop. Emoties die ik niet eerder in deze mate voelde. Ik ben nog bezig alles te verwerken. Er zijn de afgelopen tijd zoveel kwetsende leugens over mij verspreid dat ik wil laten zien waar mijn werk écht over gaat."

Inmiddels is Lammers weer begonnen met schrijven, al doet hij rustig aan. "Ik ben voorzichtiger", zegt Lammers in het interview. "Ik weet nu dat iedere losse zin die ik opschrijf, niet alleen een bouwsteen van een verhaal is, maar ook uit de context gerukt kan worden om tegen mij te gebruiken. Dat vind ik een moeilijke gedachte."

Ster advertentie
Ster advertentie