Up 2 Date

Agent in VS vrijgesproken van dodelijke arrestatie van zwarte man Elijah McClain

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Agent in VS vrijgesproken van dodelijke arrestatie van zwarte man Elijah McClain

De politieagent die in 2019 de zwarte Elijah McClain (23) in een wurggreep hield, is in de Amerikaanse stad Denver vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Nathan Woodyard (34) werd onder andere vrijgesproken van doodslag en dood door nalatigheid.

Hardhandige arrestatie

McClain was op 24 augustus 2019 op weg naar huis toen iemand de politie belde om een melding te maken van een verdacht persoon. Drie agenten, onder wie Woodyard, kwamen op de melding af en gingen vrijwel direct over tot een hardhandige arrestatie. Zo werd McClain tegen de grond geduwd, in een wurggreep gehouden en in de boeien geslagen. Kort daarna werd hij door twee artsen geïnjecteerd met een hoge dosis ketamine om te kalmeren. Onderweg naar het ziekenhuis kreeg de twintiger een hartstilstand en op 30 augustus werd hij hersendood verklaard.

"Juiste vonnis"

De zaak kreeg in eerste instantie weinig aandacht, totdat George Floyd ruim een half jaar later overleed nadat ook hij door een agent werd gewurgd. Openbare aanklagers oordeelden dat Woodyard de arrestatie onnodig liet escaleren. Desondanks vonden juryleden dat hij onschuldig is. "We denken dat dit niet de makkelijkste, maar wel het juiste vonnis is", liet Woodyards advocaat weten aan The Denver Post.

Tweede agent vrijgesproken

Woodyard is de tweede agent die is vrijgesproken in de zaak. Een derde agent is wel schuldig bevonden aan lichtere aanklachten. Hij hoort in een latere zitting wat zijn straf wordt. Later deze maand buigt de jury zich over de rol van de twee artsen in de hardhandige arrestatie.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie