Up 2 Date

Spanje eerste Europese land met menstruatieverlof

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Spanje eerste Europese land met menstruatieverlof

Het Spaanse parlement heeft menstruatieverlof als eerste Europese land officieel goedgekeurd. Daardoor wordt het mogelijk om betaald verlof op te nemen als je last hebt van hevige klachten tijdens de ongesteldheid. Normaal gesproken liggen de kosten van verlof bij de werkgever, maar door het aannemen van de nieuwe wet betaalt het sociale zorgsysteem in geval van menstruatieklachten de kosten van het verlof.

Goedkeuren door dokter

Voordat je betaald menstruatieverlof kunt opnemen, moet een dokter dat wel goedkeuren. Dat is ook het geval bij andere vormen van medisch verlof. In de wet is geen regeling bepaald omtrent het aantal dagen dat je kunt opnemen.

'Historische dag'

Met de aanname van de wet hoopt het Spaanse kabinet het taboe omtrent menstruatie te doorbreken. Volgens de regering is het van belang dat ongesteldheid als een "volwaardige gezondheidskwestie" wordt behandeld. Volgens Irene Montere, de Spaanse minister van Gelijkheid, is het een memorabele dag. "Het is een historische dag voor feministische vooruitgang", schreef ze op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kansen arbeidsmarkt

Hoewel veel mensen blij zijn met de nieuwe wet, is er onder de bevolking ook sprake van scepsis. Zo zijn er geluiden van mensen die denken dat werkgevers in de toekomst zullen neigen naar het aannemen van medewerkers die niet menstrueren. Hierdoor zouden de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die ongesteld worden kleiner worden.

Eerste Europese land

Spanje mag dan in Europa het eerste land zijn dat menstruatieverlof in de wetgeving opgenomen heeft, wereldwijd gezien is de regeling niet nieuw. Zo gingen landen als Japan, Zambia en Indonesië hen al voor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie