STER Advertentie
STER Advertentie

Tweede Kamer in debat over falend rechtssysteem inzake moordenaar Anne Faber: Michael P.

Tweede Kamer in debat over falend rechtssysteem inzake moordenaar Anne Faber: Michael P.
ANP

Woensdag 3 april 2019 - 18:48 uur

|

Door:

Kavita

Hoe kan het dat Michael P. (27) de kans kreeg om vrij rond te lopen en in 2017 de 25-jarige Anne Faber te vermoorden? Hij was op verlof vanuit de forensische psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder en kreeg - ondanks zijn verleden vol drugsproblemen, geweld, berovingen en verkrachtingen - toch de vrijheid om buiten de kliniek te zijn. Minister Dekker voor Rechtsbescherming beantwoordt vandaag - tijdens een debat - al de hele dag vragen van de Kamer over de fouten die gemaakt zijn tijdens de detentie van Michael P. 

Lees ook: 28 jaar cel en tbs voor doden en verkrachten Anne Faber

niet goed te praten

De minister praat niet goed wat er fout is gegaan, maar geeft nadrukkelijk aan dat hij niet twijfelt aan de goede intenties van de werknemers in het gevangeniswezen en de klinieken die delinquenten opvangen. Maar hoe komt het dan dat het rechtssysteem heeft gefaald? En hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden? Behalve Michael P., gaat dit debat ook over andere criminelen die soortgelijke afschuwelijke dingen hebben aangericht. Ingrid belde in Jouw Stad Utrecht met journalist Marleen de Rooy, die aanwezig was bij het debat in Den Haag. 

"Er zijn nog geen concrete antwoorden, maar minister Dekker krijgt ontzettend veel vragen van de oppositiepartijen. Zij zeggen eigenlijk: een iemand moet verantwoordelijkheid nemen dat deze moord heeft kunnen gebeuren en dat is minister Dekker zelf en zij vinden dat hij moet opstappen. Maar daar is niet iedereen het over eens, zoals de VVD, zijn eigen partij en andere coalitiepartijen die zeggen: 'Dat weten we nog zo niet'. Hij heeft allemaal beloftes gedaan dat het systeem beter moet worden. Laten we eerst kijken of hij die beloftes waar kan maken en hem dan pas daarop afrekenen."

'Tweede Kamer in debat over onderzoek Michael P. de moordenaar van Anne Faber'

niet aftreden

Minister Dekker heeft - nadat Ingrid met Marleen had gesproken - aangegeven dat hij niet van plan is om af te treden. Hij kan de moord op Anne Faber natuurlijk niet ongedaan maken, maar zegt zich verantwoordelijk te voelen en de problemen aan te willen pakken. Bijvoorbeeld door middel van een adviescommissie die nauw kijkt of criminelen die in een kliniek of een gevangenis zitten, wel echt stabiel genoeg zijn om met verlof te gaan. "Als iemand in een tbs-instelling zit, dan mag je op verlof en dan wordt door een adviescommissie gekeken of dat kan, of het eventueel begeleid moet en of die crimineel daar wel stabiel genoeg voor is. Dat willen Kamerleden dus ook voor criminelen in een kliniek of gevangenis."

emotioneel beladen

Volgens Marleen is het een emotioneel beladen debat en dat zie je niet heel vaak in de Tweede Kamer. "Het komt misschien omdat de familie en vrienden van Anne Faber daar ook aanwezig zijn. De Kamerleden kunnen ze zien en dan wordt politiek ineens toch heel persoonlijk. Dan gaat het over iemands zus of vriend die is overleden en daar moet je dan wetten voor gaan maken. Dat komt heel erg dichtbij."

anne1
Minister Dekker in gesprek met familie van Anne Faber.

Volg het debat hier

Populair op FunX.nl

  • Kourtney Kardashian stopt met KUWTK na vechtpartij met Kim

  • Dalgona coffee: waarom de hele wereld dit drankje maakt

  • Eddy Zoëy neemt Chinezen coronavirus kwalijk

  • Man die date regelde met drone heeft haar nu ontmoet in opblaasbare bal

  • Mo (29) is piloot: "Ik weet niet of ik word doorbetaald"

  • Coronavirus gemaakt in een lab? Deze complottheorieën zijn bullshit