FunX Utrecht

In Utrecht worden vandaag mannen nageroepen als actie tegen straatintimidatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. In Utrecht worden vandaag mannen nageroepen als actie tegen straatintimidatie

In het centrum van Utrecht kunnen mannen vandaag rekenen op een "psst", "hey schatje" of een andere vorm van catcalling. Dit is onderdeel van een campagne van de gemeente tegen straatintimidatie. Door mannen na te roepen, is het de bedoeling dat zij ervaren "hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend" dit kan zijn.

Helft Utrechters slachtoffer

Uit eerder onderzoek van de gemeente blijkt dat de helft van de Utrechters wel eens straatintimidatie ervaart. De slachtoffers zijn in de meeste gevallen vrouwen en meisjes, de daders meestal mannen en jongens.

'Mannen deel van de oplossing'

Bij de Stadhuisbrug worden tussen 15.00 en 17.00 uur mannen nageroepen door een vrouw, live vanaf een digitaal scherm. Daarna worden zij door medewerkers van de gemeenten op de hoogte gesteld van de actie en wordt er gevraagd wat ze erbij voelen.

"Met deze actie worden de mannen en jongens echt aangesproken of lastiggevallen zoals vrouwen dat heel vaak meemaken", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen NOS. "Mannen zijn ook een deel van de oplossing, als ze hun vrienden aanspreken op dit soort gedrag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemengde reacties

De actie kan rekenen op gemengde reacties op social media. Hoewel veel mensen het goed vinden dat er aandacht wordt gevraagd voor straatintimidatie, betwijfelen sommigen of het 'terugpakken' van mannen met gedrag dat juist voorkomen moet worden de juiste manier is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdere campagne

De verdere campagne van de gemeente Utrecht start op 23 mei. Het belang van het melden van straatintimidatie wordt dan vooral benadrukt, zodat de gemeente beter inzicht kan krijgen. Het maken van een melding blijkt nu nog vaak te ingewikkeld, dus er wordt gewerkt aan het makkelijker maken hiervan. Ook komt er aandacht voor wat je als omstander kan doen. In de zomer volgt dan een actieplan voor de lange termijn, waarbij ook lhbtiq+'ers en 'inwoners met een zichtbare geloofsovertuiging' worden meegenomen als slachtoffer.

Ster advertentie
Ster advertentie