FunX Utrecht

Utrechtse Saran (23) wint met haar 'Depressiehuis' Young Impact Award

foto: Instagram/youngimpactnl | Saran (rechts)
  1. Newschevron right
  2. Utrechtse Saran (23) wint met haar 'Depressiehuis' Young Impact Award

Gedurende vier jaar kampte Saran Kamperman (23) met een depressie. Ze kwam van de psychische klachten af en wil nu graag andere jongeren helpen met hun mentale problemen. Hierop bedacht ze het concept het 'Depressiehuis', dat bekroond is met een Young Impact Award. Ze vertelde er meer over aan Serginio in Jouw Stad.

Saran over haar depressiehuis: 'Ik gun iedereen een plek om alles op een rijtje te kunnen zetten'

4 jaar

Saran heeft van haar zeventiende tot eenentwintigste gekampt met een depressie. Ze voelde zich toen erg down en ze had het gevoel dat ze hier nooit meer uit zou komen. "Tijdens deze moeilijke periode bezocht ik vaak een restaurant bij mij om de hoek, waar ik aan de bar veel nadacht en dingen opschreef." Dit hielp haar heel erg bij het omgaan met haar depressie.

Depressiehuis

Met Saran gaat het inmiddels weer goed, maar ze wil zich graag inzetten voor jongeren die in het dagelijks leven nog steeds kampen met neerslachtigheid. Om deze reden bedacht ze het Depressiehuis. Daarin kunnen jongeren aan de hand van kunst aan hun omgeving uitleggen waar zij doorheen gaan. "Ik wil er zo voor zorgen dat het gesprek over depressie en mentale gezondheid toegankelijker wordt." Ook hoopt ze dat mensen zo gaan inzien hoe belangrijk het is om naar elkaar te luisteren. Door het houden van pitches bij verschillende musea wil Saran meer naamsbekendheid verkrijgen, om zo het Depressiehuis uiteindelijk te realiseren.

Quote

Ga met mensen die je vertrouwt in gesprek over je gevoel

Saran (23)

Young Impact Award

Dit jaar zijn voor de zesde keer de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die zich volop inzetten om een positieve impact te maken. De jongeren die worden genomineerd voor deze award, staan symbool voor een generatie die laat zien dat het anders kan. Door het winnen van de prijs worden ze aangemoedigd om hun eigen initiatief vorm te geven en leeftijdsgenoten te inspireren. Er worden vijf awards uitgereikt aan de hand van verschillende categorieën: Gezondheid, Diversiteit, Klimaat, Gelijke Kansen en Maatschappij. Op deze manier worden jongeren gestimuleerd om het verschil te maken. Saran heeft met haar Depressiehuis een Young Impact Award in de categorie 'Gezondheid' in ontvangst mogen nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toenemende mentale klachten

Uit cijfers van het RIVM is gebleken dat er een stijging is van het aantal jongeren dat last heeft van psychische klachten. In juni 2022 gaf 37 procent van de ondervraagden aan mentale klachten te ervaren. Mede door de coronacrisis ervaren ze steeds meer eenzaamheid, stress en zelfs suïcidale gedachten. Zo heeft de Kindertelefoon tijdens de pandemie een toename van het aantal gesprekken over depressie en zelfdoding ondervonden.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie