Video

Keizer over tijd in gevangenis: "Je doet mensen om je heen meer pijn dan jezelf"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Keizer over tijd in gevangenis: "Je doet mensen om je heen meer pijn dan jezelf"

In de FunX-serie Van Straat naar Platina duikt FunX-presentatrice Ouassima Tajmout dieper in het verleden van verschillende artiesten en bespreekt ze met hen wat ze hebben moeten doorstaan om succesvol te worden. In dit speciale seizoen blikt Ouassima terug met FunX Music Awards-genomineerden en in de derde aflevering gaat ze op bezoek bij Keizer. De rapper vertelt onder andere over zijn jeugd, zijn periode op school en de lessen die hij leerde in de gevangenis.

Quote

Ik werd door Nino en Priester naar een andere gevangenis gebracht.

Keizer

Leiden

Keizer neemt Ouassima mee naar Leiden waar hij veel tijd doorgebracht heeft in zijn jeugd. "Dit is voor mij de plek waar het allemaal begon qua Nederlandse muziek. Hier heb ik de overstap gemaakt van Engels naar Nederlands rappen", aldus de rapper, die toen ongeveer zestien jaar oud was.

Keizer loopt samen met Ouassima langs het huis waar hij samen met zijn twee broertjes veel aan het opnemen was. Niet ver daar vandaan vond een ander memorabel moment plaats. "Op deze weg werd ik opgehaald door Nino en Priester. Ik werd verplaatst van de Scheveningse gevangenis naar Heerhugowaard en dat mocht destijds op eigen vervoer. Zoals ik al zei: er zijn hier veel dingen gebeurd."

Alleskunner

Omdat Keizer niet graag thuis was, was hij veel te vinden bij zijn jeugdvriend Taylor. "Ik zag van jongs af aan al dat hij veel talent had. We waren altijd met creatieve dingen bezig. We hebben ook een tijd gehad dat we bezig waren met breakdancen. Hij was heel atletisch", aldus Taylor, die zijn vriend omschrijft als een duizendpoot. "Hij maakte salto's, maar we waren bijvoorbeeld ook bezig met kleding ontwerpen. Keizer was een alleskunner."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schoolperiode

Op school ging het Keizer minder makkelijk af. "Ik was altijd heel druk en had veel dingen aan mijn hoofd. Anderen waren vaak rustiger dan ik, dus ik werd niet altijd begrepen." Hij zakte daardoor van het VWO naar HAVO. "Maar op een gegeven moment dacht ik: ik ben er klaar mee en ben ik zelf met school gestopt." Hoewel Keizer niet op zijn plek zat op school, herinnert hij zich nog wel belangrijke momenten. "Op deze school heb ik bijvoorbeeld mijn allereerste Nederlandse rap geschreven."

Gevangenis

Nadat Keizer stopte met school belandde hij vrij snel in de gevangenis. Hij werd na een deal op straat aangehouden door twee politieagenten en moest een aantal maanden vastzitten. En dat gebeurde allemaal net op het moment dat zijn carrière als muziekster reizende was. "Toen ik binnen zat, besefte ik dat ik liever buiten wilde zijn. Maar eigenlijk doe je de mensen om je heen meer pijn dan jezelf."

Quote

De track 'Mama Sorry' is eigenlijk wat ik tegen mijn ouders wilde zeggen.

Keizer

Mama sorry

In de periode dat Keizer vastzat, werd ook zijn dochtertje geboren. Hij moest via de telefoon horen wat haar naam was en liet die meteen tatoeëren. "Maar ik zei toen tegen mensen binnen: 'Als ik straks vrij kom, word ik groot'. Ik zag allemaal mensen die hard gingen en dacht: als zij het kunnen, kan ik het ook."

Het duurde niet lang voordat zijn ambitie werkelijkheid werd. De tune Mama Sorry, waarin hij rapt over de fouten die hij in zijn leven gemaakt heeft en het feit dat hij in de gevangenis zat, ging superhard. "Dat waren eigenlijk dingen die ik tegen mijn ouders wilde zeggen. Maar ik kon niet met ze zitten en praten. Op die track kwam het eruit en kon ik me uiten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX Music Awards 2023

Op donderdag 25 mei is het weer tijd voor de FunX Music Awards. De genomineerde FunX-artiesten strijden tijdens de awardshow in AFAS Live in Amsterdam om de belangrijkste muziekprijzen. FunX pakt groots uit, aangezien het de tiende editie is van de FunX Music Awards.

De tiende editie van de awardshow wordt met optredens van onder meer Boef, Bokoesam, Ronnie Flex, Idaly, Katnuf en Kleine John & Chavanté onvergetelijk. De komende weken zullen nog meer namen aan de line-up worden toegevoegd. Meer over de FunX Music Awards vind je hier. Wil je zeker zijn van een plekje bij de awardshow? Koop dan hier je tickets en vergeet vooral niet op je favoriete artiesten te stemmen via de onderstaande knop.

Stem nu

Ster advertentie
Ster advertentie