Video

RBDjan over geweld in hiphop: "Geweld verheerlijken is niet de juiste manier"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. RBDjan over geweld in hiphop: "Geweld verheerlijken is niet de juiste manier"

In de nieuwste aflevering van It's Complicated schuift niemand minder dan RBDjan aan om het te hebben over geweld in hiphop. Sinds de opkomst van gangsterrap eind jaren '80 worden hiphopartiesten ervan beschuldigd luisteraars aan te zetten tot geweld. Volgens RBDjan hebben geweld en hiphop echter niets met elkaar te maken.

'Soundtrack'

RBDjan wordt gezien als één van de grondleggers van de Nederlandstalige straatrap. Hoewel ook hij ervan werd beschuldigd het straatleven te verheerlijken, zegt RBDjan dat hij altijd rapte over wat hij meemaakte. "Ik haalde altijd inspiratie uit mijn eigen leven. Ik wilde als het ware een soundtrack hebben bij hetgeen wat ik meemaakte. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld rapte over dingen die ik een paar uur geleden had gedaan."

Criminaliteit verheerlijken

Desondanks zegt RBDjan dat teksten van andere rappers in zekere mate wel invloed op hem hebben gehad. De Amsterdamse rapper ziet dat ook terug bij mensen in de gevangenis waar hij workshops geeft. Tijdens deze workshops geeft hij altijd mee dat het verheerlijken van je criminele verleden niets met hiphop te maken heeft. "Als je je criminele activiteiten te letterlijk verwerkt in je teksten ben je wat mij betreft niet heel slim bezig. Daar komt het stukje 'word play' dan weer bij kijken. Hoe kan je je teksten op een leuke manier overbrengen zonder dat je vrijheid in het geding komt. Ik denk dat je als artiest wel een verantwoordelijkheid hebt om de cultuur verder te laten groeien. En het verheerlijken van criminaliteit is niet de juiste manier denk ik."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaderschap

RBDjan vertelt dat hij nog altijd inspiratie haalt uit zijn eigen leven. Nu hij vader is, rapt hij bijvoorbeeld veel meer over het vaderschap. "Ik heb het nu vaker over mijn kinderen. Daarnaast heb ik het niet vaak meer over romantisch zijn, maar als ik voor zo'n track wordt gevraagd, kan ik alleen maar over mijn vrouw rappen. Het zou raar zijn als ik het over iemand anders zou hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie