Video

Anna Nooshin: "Ik wil liever vallen en opstaan dan op een veilige plek blijven"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Anna Nooshin: "Ik wil liever vallen en opstaan dan op een veilige plek blijven"

In FunX New School Heroes gaat Défano Holwijn samen met vier helden van nu langs middelbare scholen om met jongeren te praten over zaken die voor hen écht belangrijk zijn, maar niet in de schoolboeken staan. Denk aan omgaan met racisme, de druk van social media en mentale gezondheid. Een van die New School Heroes is Anna Nooshin. In deze portretvideo leer je de 34-jarige ondernemer en presentatrice beter kennen. Welke levenslessen heeft zij zelf geleerd?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vluchteling

Anna was zeven jaar oud toen ze met haar familie vanuit Iran naar Nederland vluchtte. Het was haar moeder die graag weg wilde uit Iran. "Ze probeerde van alles om in opstand te komen en op een gegeven moment heeft ze besloten: ik heb twee dochters en ik wil niet dat ze opgroeien in dit regime met deze beperkingen." Haar vader besloot kort voor hun vertrek ook mee te gaan.

Drie jaar lang leefde Anna in asielzoekerscentra. Toen ze tien was kregen zij en haar familie een verblijfsvergunning en een huisje in Aalsmeer.

Dat er mensen zijn die neerkijken op vluchtelingen of denken dat het allemaal 'gelukszoekers' zijn, vindt Anna jammer. "Niemand gaat voor zijn lol zijn hele hebben en houwen achterlaten om te verhuizen naar een land en daar vervolgens te 'genieten' in een asielzoekerskamp", zegt ze. "Niemand komt naar dit land met het idee: ik ga lekker chillen en een uitkering trekken."

Kansen aangrijpen

Grote kansen grijpt Anna graag met beide handen aan. Ook als ze daar nog niet helemaal klaar voor is. "Ik twijfel eigenlijk nooit: ik weet heel snel of ik iets wel of niet wil. En als ik het fout heb, dan accepteer ik dat ik het heb verpest." Volgens haar is angst een slechte raadgever. Als je niet durft te falen, kom je nooit verder. "Ik wil liever vallen en weer opstaan dan dat ik altijd op een veilige plek blijf."

Iets waar ze bijvoorbeeld misschien nog niet helemaal klaar voor was, was het presenteren van Holland's Next Topmodel. Toch is ze blij dat ze die uitdaging was aangegaan. "Ik ben heel blij dat ik heb laten kunnen zien dat er ook een ander type dan de standaardpresentatrice dit programma mocht overnemen. Want de presentatrices voor mij waren natuurlijk ook allemaal wit en blond."

Gebrek aan diversiteit

Anna heeft zich wel vaker uitgesproken over het gebrek aan diversiteit in de media. "Misschien heeft dat ook te maken met mijn neefje en nichtje. Als ik naar hen kijk, denk ik: oké, maar gaan zij dan opgroeien in Nederland in een land waar ze zichzelf nooit terug gaan zien in de media?" Ze ziet wel verbetering. "Verandering moet komen vanuit hele kleine stapjes. En dat is er wel, je merkt wel dat veel meer mensen zich bewust zijn."

Carrière Anna Nooshin

Anna Nooshin werd geboren op 18 december 1986 in Iran en vluchtte op 7-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland.

Na haar middelbare schooltijd studeerde Anna in eerste instantie twee maanden rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar besloot later over te stappen naar communicatiewetenschap. Na een stage in New York studeerde ze cum laude af en deed ze nog een master.

Op 24-jarige leeftijd, na een wereldreis, kwam ze toevallig Wayne Parker Kent tegen, iemand met wie ze ooit in het asielzoekerscentrum had gezeten. Samen met hem begon ze de succesvolle website NSMBL.nl.

Later ging Anna er ook nog bij vloggen en werd ze regelmatig door RTL Boulevard gevraagd als mode-en lifestyledeskundige. Daarna was ze vaker te zien op televisie, zoals bij Holland's Next Top Model en met haar eigen serie Mooier Wordt Het Niet.

Ster advertentie
Ster advertentie