FunX Amsterdam

Burgemeester Halsema over dood Bigidagoe: "Bang voor uitbarsting van veel geweld"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Halsema over dood Bigidagoe: "Bang voor uitbarsting van veel geweld"

Femke Halsema houdt haar hart vast na de dood van rapper Bigidagoe. De burgemeester van Amsterdam heeft vanmiddag in de gemeenteraad laten weten ervoor te vrezen dat de moord het startsein is voor meer gewelddadige incidenten. "Ik hoop ten diepste dat dit niet het begin is van een explosie van geweld."

Moord op Bigidagoe

DENK-raadslid Sheher Khan vroeg de burgemeester tijdens de gemeenteraad naar haar gevoel over de moord op Bigidagoe. Zo was hij onder meer benieuwd of Halsema meer inzicht kon geven in de maatregelen om verdere escalatie te voorkomen en de mogelijkheden om te bemiddelen tussen de 'rivaliserende groepen'. Khan benadrukte dat de dood van Bigidagoe een verontrustende impact op de Amsterdamse gemeenschap heeft. Hoewel Halsema het eens was met die stelling, kon ze niet veel prijsgeven over de maatregelen die de autoriteiten treffen.

"Ik kan niet veel zeggen, omdat het onderzoek nog in volle gang is", zei de burgemeester onder meer over de explosies die vannacht in Amsterdam plaatsvonden. Halsema bevestigde wel dat de politie denkt dat de incidenten te maken hebben met de moord op Bigidagoe. Inmiddels is de vermoedelijke schutter in de zaak gearresteerd, maar ook daar kon de burgemeester nog niet veel over los laten. "Het is een verdachte. Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat hij de dader is. Ik wil u alle informatie geven, maar dan doorkruis ik het politie-onderzoek."

foto: ANP

Halsema sprak zich vandaag uit over de dood van Bigidagoe

Explosie van geweld

Hoewel Halsema weinig kon prijsgeven over het onderzoek, maakte ze wel van het moment gebruik om haar zorgen te uiten. Zo ging ze in op het idee om mensen die dichtbij Bigidagoe staan eventueel extra beveiliging toe te kennen. "We hebben contact met de buurt en kijken of er onrust is. Waar betrokkenen van het slachtoffer wonen, kijken we of er extra maatregelen genomen moeten worden. Laat het duidelijk zijn dat ik ten diepste hoop dat dit niet het begin is van een explosie van geweld."

Tot slot laat de burgemeester weten dat rapmuziek niet de oorzaak is van het geweld. Volgens Halsema zouden artiesten dan ook niet onnodig gecriminaliseerd moeten worden. "Veel rappers geven gewoon uiting aan de omstandigheden waarin ze leven en die omstandigheden kunnen gewelddadig zijn. Maar wanneer ze zelf de overstap maken naar zware misdaad, moeten ze daar natuurlijk wél voor worden vervolgd."

Ster advertentie
Ster advertentie