FunX Amsterdam

Amsterdam gaat 1000 asielzoekers huisvesten in cruiseschip

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam gaat 1000 asielzoekers huisvesten in cruiseschip

In Amsterdam gaat een 'asielcruiseschip' vanaf 1 oktober 1000 asielzoekers huisvesten. Eerder werd al bekend dat er in Velsen een cruiseschip voor asielzoekers komt.

Galaxy

Het schip komt in het Westelijk Havengebied te liggen, dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld om zes maanden lang asielzoekers te huisvesten. Normaal gesproken wordt dat gebied gebruikt als aanlegplaats voor cruiseschepen, duwbakken, superjachten en binnenvaartschepen. De boot, genaamd 'Galaxy', ligt nog in Estland, maar zal snel aanmeren in Amsterdam. Indien de situatie humaan, veilig en beheersbaar is, zouden er nog eens maximaal 500 personen bij kunnen komen, wat op een totaal van 1500 komt.

Tijdelijke oplossing

Het gaat om een tijdelijke oplossing, aangezien de omgeving waar het schip komt te liggen niet ideaal is voor bewoning. Het gebied is ver verwijderd van de bewoonde wereld en er staan slechts twee woningen in de buurt. Faciliteiten zoals supermarkten zijn er niet en er gaat geen openbaar vervoer naartoe.

Wethouder Rutger Groot Wassink spreekt dan ook van een "tijdelijke oplossing" voor de korte termijn. "De opvang biedt een directe bijdrage om de opvangcrisis met elkaar het hoofd te bieden. Als Amsterdam willen we dat graag doen, omdat we in Ter Apel door de humanitaire grens zijn gezakt."

COA

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wordt verantwoordelijk voor de opvang. De organisatie regelt dagbesteding, zorg en onderwijs. Daarnaast gaat de COA kijken hoe het de bereikbaarheid kan verbeteren en of er eventueel een supermarkt kan komen.

Ster advertentie
Ster advertentie