FunX Amsterdam

Amsterdam wil coffeeshopverbod voor toeristen

foto: 4kclips (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam wil coffeeshopverbod voor toeristen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil met een coffeeshopverbod voor toeristen komen. Volgens de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) is dat de beste oplossing om drugsoverlast in de binnenstad tegen te gaan.

'Oncontroleerbaar groot'

Het plan werd vorig jaar al bekendgemaakt door de driehoek, waarna verschillende onderzoeken zijn gedaan en gesprekken zijn gevoerd met de cannabissector. Halsema laat nu weten dat ze het plan wil doorzetten. De ruim drie miljoen toeristen die per jaar weleens een coffeeshop bezoeken zouden ervoor zorgen dat de cannabismarkt oncontroleerbaar groot is geworden, wat zou kunnen leiden tot zwaardere criminaliteit.

"Veel van de grote problemen in de stad worden gevoed vanuit de cannabismarkt: van overlast door drugstoerisme tot zware misdaad en geweld", laat Halsema weten in een brief aan de gemeenteraad. "Een verbod op verkoop aan toeristen is wat de driehoek betreft een noodzakelijke ingreep om de cannabismarkt af te koelen in een eerste stap naar regulering."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

I-criterium

Het is nu de bedoeling om een zogeheten ingezetencriterium (i-criterium) in te voeren, wat inhoudt dat alleen mensen die woonachtig zijn in Nederland een coffeeshop kunnen bezoeken. Halsema noemt het i-criterium in de brief "de beste tijdelijke ingreep om de cannabismarkt te verkleinen en beheersbaar te maken".

De coffeeshopbranche is alles behalve blij met het plan en denkt dat de illegale straathandel zal toenemen. Ook vanuit een deel van de raad kan Halsema op weerstand rekenen. Daarom wil de burgemeester binnenkort het plan bespreken met de gemeenteraad.

Extra maatregelen

Er komt in Amsterdam ook een waarschuwingscampagne tegen straatdealers om zo het aantal straatdealers omlaag te brengen, laat Halsema weten. Dat zal onder meer gebeuren door LCD-schermen op de Wallen neer te zetten. Naast de campagne gaan ondernemersverenigingen een portiersnetwerk opzetten, wordt het cameratoezicht geoptimaliseerd en wordt er onderzocht of hosts ook later in de nacht ingezet kunnen worden op de Wallen. Hosts zijn mensen die bezoekers informeren over de Wallen en hen wijzen op gewenst gedrag.

Ook is het de bedoeling dat ondernemers zoveel mogelijk straatdealers uit de horeca zullen weghouden. Dat kan eventueel met hulp van hosts of de politie. Volgens Halsema geven straatdealers hun verdiende geld namelijk vaak "dezelfde avond weer uit in de horeca".

Ster advertentie
Ster advertentie