FunX Beseft

Wyomie (21) verloor haar vrienden en werd daardoor eenzaam: "Het voelde als een leegte"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Wyomie (21) verloor haar vrienden en werd daardoor eenzaam: "Het voelde als een leegte"

Besef, het lijkt vanzelfsprekend om veel vrienden te hebben als je jong bent, maar dat is het niet. Er zijn heel veel redenen waardoor jongeren niet of nauwelijks (goede) vrienden hebben en zich daardoor eenzaam kunnen voelen. Zo sprak FunX met Wyomie, die jong moeder werd en daardoor vriendschappen verloor. Ook Samy deelde zijn verhaal over eenzaamheid. Hij probeert via zijn muziek het taboe op eenzaamheid te verbreken.

Quote

"Ik vond het lastig om te bekennen dat ik eenzaam ben, omdat niemand dat van me zou verwachten en ik het ook niet zo snel laat merken."

Wyomie (21)

Verwaterde vriendschap

De 21-jarige Wyomie raakte twee jaar geleden zwanger en dat veranderde haar leven op veel manieren. "Ik had daarvoor een hele andere levensstijl. Het was all about party eigenlijk: leuke dingen doen, naar festivals gaan", vertelt ze. Die activiteiten deed ze vaak gezamenlijk met een vriendengroep. Vrienden had ze destijds namelijk genoeg. "Ik ben altijd heel sociaal geweest, kon altijd makkelijk een praatje maken met iemand en was zeker niet verlegen."

Toen ze zwanger raakte, veranderde dat: "Op het moment dat ik zwanger raakte, sloot ik me een beetje af en was ik eigenlijk meer bezig met het voorbereiden op het moederschap." Wyomie kwam in een hele andere levensfase terecht. "Vrienden die ik toen had, zaten nog in een hele andere lifestyle waar ik me niet meer in kon vinden en waar ik me eigenlijk niet in thuis voelde."

foto: Privéfoto

Buitengesloten

Wyomie begon zich toen soms een beetje buitengesloten te voelen, omdat ze vaak niet meer werd uitgenodigd om iets samen te doen. "Het is eigenlijk een beetje dubbel. Aan de ene kant lag het een beetje aan mezelf, want ik stootte iedereen af. Het was niet dat ik per se niet wilde afspreken, maar ik had het heel druk met voorbereiden op het ouderschap. Het leek alsof de vriendinnen die ik toen had dat niet goed begrepen. Dus ja, ik voelde me toen ook best wel alleen." Tegelijkertijd waren er genoeg dingen die ze nog wel had willen doen samen met haar vrienden. "Ik had het idee dat mensen dachten dat je niks meer kunt als je zwanger bent, maar we konden ook naar de film gaan of samen eten."

Wyomie (21): "Ik ben een aantal vriendschappen kwijtgeraakt"

Oproep

De vriendschappen van Wyomie verwaterde uiteindelijk, waardoor ze zich eenzaam begon te voelen. "Ik merkte dat ik iets miste. Het voelde als een leegte." Op momenten dat ze goed nieuws kreeg of er iets leuks gebeurde, miste ze iemand om dat mee te delen. "Ik was dan heel blij en wilde iemand bellen om dat te vertellen, maar er was eigenlijk niemand."

Wyomie vond het zwaar om zich plotseling zo alleen te voelen. Ze deed daarom onlangs in de Facebookgroep Fadim's een oproepje om nieuwe vriendschappen te sluiten. "Ik vond het lastig om te bekennen dat ik eenzaam ben, omdat niemand dat van me zou verwachten en ik het ook niet zo snel laat merken." Wat anderen ervan zouden vinden, kon haar uiteindelijk niet zoveel schelen. "Ik dacht: ik post het gewoon en zie wel wat er gebeurt en in dit geval had het goed uitgepakt." Wyomie kreeg veel leuke reacties en gaat binnenkort met een van de meiden die had gereageerd een hapje eten.

Eenzaamheid

Het is heel normaal om je wel eens eenzaam te voelen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut voelt ongeveer 40 tot 70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam. Dat is op zich niet erg. "Eenzaamheid hoort bij het leven, het is ook een gezonde prikkel", vertelt Linda Nouwen, programmacoördinator van Stichting Join Us. "Het is jammer als mensen denken dat je geen eenzaamheid mag ervaren, want dan wordt het heel dwangmatig."

De meeste jongeren komen volgens Linda zelfstandig uit de eenzaamheid met hun eigen netwerk en hun eigen skills. Het wordt pas een probleem als het je niet lukt om nieuwe contacten te vinden en de eenzaamheid aanhoudt. Uit onderzoek blijkt dat 3 tot 14 procent van de jongeren ernstig eenzaam is.

Taboe

Ook de 18-jarige Samy voelt zich al jaren eenzaam. Omdat hij zich door zijn omgeving daarin niet begrepen voelde, gebruikte hij zijn muziek om zijn gevoelens daarover te kunnen uiten. "Ik had het gevoel dat het een taboe was om over eenzaamheid te praten." Die muziek plaatst hij sinds een paar jaar op Instagram en daar krijgt hij steeds meer positieve reacties op.

foto: Privéfoto Samy

Geen (echte) vrienden

Samy heeft in zijn leven veel moeilijke dingen meegemaakt. "Het begon allemaal bij eenzaamheid, maar later kwamen er ook dingen als depressie bij kijken." Toen hij jonger was, had hij helemaal geen vrienden. Later had hij wel wat mensen om zich heen verzameld, maar dat ging mis. Toen hij namelijk over zijn gevoelens en mentale struggels wilde praten, werd hij keihard in de steek gelaten.

"Ik heb vrienden gehad die op een gegeven moment niet meer met mij om wilden gaan, omdat ze vonden dat ik een pussy was." Ook degenen die zijn emoties wel leken te accepteren, bleken dat achteraf toch niet te doen. "Dan werd er achter mijn rug gezegd dat ik apart of raar was. Ik voelde me daardoor heel onzeker over wie ik eigenlijk ben."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Delen op Instagram

De vervelende gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat Samy er naar eigen zeggen "hele diepe trust-issues" aan over heeft gehouden. Hij wil dan ook het liefst geen vriendschappen meer aangaan. Zijn leven heeft Samy nu zo opgevuld met werk, school en het maken van muziek, dat hij bijna geen behoefte meer aan vrienden heeft. "Piece of mind is voor mij gewoon alles, ik hoef geen situaties om mij heen te hebben waarin mensen over mij praten, de drama, de problemen die mensen brengen, ik heb niemand anders nodig dan mezelf."

Ondanks dat het voor Samy een bewuste keuze is om geen vrienden te hebben, heeft hij het er toch zwaar mee. "Het is een heel dubbel gevoel. Natuurlijk... ik voel me soms echt doodeenzaam, en dan denk ik: voor wat doe ik dat eigenlijk?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Open

Samy omschrijft zichzelf als een gesloten persoon, die nooit echt zijn ware gevoelens aan anderen laat zien. "Als mensen iets over me willen weten, kunnen ze luisteren naar mijn muziek." Dat delen van zijn gevoelens in zijn muziek deed hij eerst alleen met een geselecteerde groep. "Toen ik begon met Insta stond mijn account op privé, dus ik had maar twintig volgers. Op een gegeven moment kwam een vriendin van mij van school erachter en toen heeft ze de video's in groepen gezet en werd ik door heel de school uitgelachen. Toen dacht ik: ik zet mijn Instagram wel gewoon open."

Samy rapt over eenzaamheid om anderen te helpen

Herkenbaar

Inmiddels heeft Samy meer dan tweeduizend volgers en is zijn muziek en Instagram-account een groot succes. "Het onderwerp is bijna altijd hetzelfde, maar het spreekt mijn doelgroep aan. Mensen kunnen zich herkennen in mijn verhaal."

Of Samy de rest van zijn leven vriendeloos door het leven wil gaan, weet hij nog niet. "Misschien heb ik er in de toekomst wel behoefte aan, ik zou dat niet weten. Het ligt aan de situatie en of ik de juiste mensen tegenkom."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corona en eenzaamheid

Uit onderzoek van I&O Research bleek eind 2020 dat 69 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich eenzamer voelde dan voor de coronacrisis. Iemand die daarover mee kan praten is Jasmijn. Tijdens de lockdown kreeg zij ook te maken met eenzaamheid. "Alles was weggevallen in de coronacrisis, dus ik voelde me gewoon heel erg eenzaam. Dus heel erg alleen."

Jasmijn helpt jongeren die zich eenzaam voelen

Groepsapp

Vrienden had Jasmijn nog wel, maar het contact verliep voornamelijk via social media. "En dat voelde voor mij niet echt als sociaal contact aan." Op een gegeven moment zat ze tien tot twaalf uur per dag te scrollen op haar telefoon. Dat vond ze eigenlijk veel te veel, maar uiteindelijk probeerde ze er een positieve draai aan te geven: "Ik dacht: als ik zoveel op social media zit - en waarschijnlijk nog vele andere jongeren met mij - dan moeten we er het beste van maken."

Jasmijn begon daarom een groepsapp op Insta waar iedereen zich bij kon aansluiten. Daar bespraken ze onderwerpen, zoals eenzaamheid en onzekerheid, maar ook leuke dingen. Uiteindelijk werd het zo'n succes dat ook klasgenootjes van Jasmijn graag in de groep wilden. "Het is best bijzonder om te zien dat eenzaamheid superdichtbij is en iedereen zich wel eens eenzaam voelt. Maar je moet het er wel over durven te hebben en het gesprek durven aan te gaan."

Tips

Linda Nouwens van Stichting Join Us raadt eenzame jongeren aan om het probleem stapje voor stapje aan te pakken.

🤔 Bedenk waardoor je in de eenzaamheid terecht bent gekomen.
💡 Wat denk je dat een oplossing voor jou kan zijn?
💭 Welke ondersteuning heb je daarbij nodig?
➡️ Probeer je mogelijkheden open te houden.
🤝 Wil je nieuwe mensen ontmoeten of wil je oude contacten herstellen?
✔️ Probeer meerdere dingen waardoor het kans op succes groter is en je weer positieve gevoelens krijgt en nog meer dingen kan uitproberen.
🏃 Bewegen is ook altijd goed. Door beweging komen stofjes in je hersenen vrij, waardoor je positiever over jezelf en je omgeving denkt.

Iets doen voor een ander

Anita is jongerenbegeleider bij Netwerk Nieuw Rotterdam en ziet in haar werk veel eenzame jongeren tussen de 17 en 27 jaar voorbij komen. "We stellen wel eens de vraag of jongeren zich de afgelopen tijd eenzaam hebben gevoeld en dan merk je dat daar wel op gereageerd wordt." De diepe gesprekken die daaruit voortkomen, zorgen soms voor een hechte band tussen de jongeren. "Dat is wel een mooie basis om een vriendschap te creëren."

De jongerenclub doet met de jongeren leuke activiteiten, maar daarnaast zetten ze zich in voor kwetsbare Rotterdammers. Volgens de stichting is dat namelijk de beste remedie tegen eenzaamheid: iets doen voor een ander en tegelijkertijd nieuwe mensen ontmoeten. Zo help je anderen en is het 'vrienden maken' geen doel op zich.

Vanuit haar werkzaamheden kan Anita eenzame jongeren het volgende advies geven: "Eenzaamheid is ergens ook een positief signaal: je lichaam zegt eigenlijk dat het meer contact wil. Dus een tip is: stel jezelf open voor meer contact. Zoek hoe je het contact aan kan gaan, bijvoorbeeld door mee te doen aan een netwerk, en probeer gewoon nieuwe dingen uit."

Week tegen de Eenzaamheid

Van 29 september t/m 7 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie