Entertainment

Kees de Koning over artiesten en contracten: "Het doet me pijn als er advocaten bijkomen"

foto: YouTube: JeSuisNasser
  1. Newschevron right
  2. Kees de Koning over artiesten en contracten: "Het doet me pijn als er advocaten bijkomen"

Kees de Koning doet er alles aan om eerlijke deals met artiesten te maken. Dat vertelt de oprichter van Top Notch in de podcast Als Ik Later Groot Ben. Volgens Kees doet het hem zelfs pijn als artiesten niet blij zijn met hun contract en er advocaten bij betrokken worden. "Dat is toch niet hoe we met elkaar willen werken?"

Top Notch en contracten

Het gesprek tussen Kees en de 17-jarige Nasser vond eind januari al plaats, maar werd deze week pas gepubliceerd. De onderwerpen die in de podcast worden aangesneden zijn momenteel erg relevant, omdat er natuurlijk veel te doen is om het contract van Ronnie Flex. De rapper uitte de afgelopen weken zijn onvrede over zijn deal met Top Notch en dropte zelfs een disstrack, waarin hij hard uithaalde naar Kees de Koning, Jiggy Djé en platenlabel Top Notch.

foto: Instagram: @jesuisnasserr

Het gesprek tussen Nasser en Kees de Koning vond eind januari plaats

De rol van Kees de Koning

In de podcast legt Kees uit dat het zakelijke aspect van de muziekindustrie erg lastig kan zijn. "Ik heb in mijn carrière verschillende verschuivingen zien plaatsvinden. Toen ik in 1995 begon, was de muziekindustrie namelijk heel anders dan nu." Volgens de oprichter van het grootste label van Nederland zijn vooral de geldstromen veranderd, waardoor de contracten er ook anders uitzien dan zo'n dertig jaar geleden. "Daarom werk ik ook met andere partijen die heel veel juridische en financiële zaken van mij overnemen."

Hoewel Top Notch dus ook het een en ander uit handen geeft, is het voor Kees de Koning wel van belang om betrokken te blijven bij de deals van bepaalde artiesten waar hij een goede band mee heeft. Volgens hem is dat niet altijd even makkelijk. "Je hebt soms te maken met mensen die vinden dat ze recht hebben op meer geld, terwijl ze niet weten hoeveel er precies wordt verdiend en welke kosten er door het label worden gemaakt. Het is dan eigenlijk heel onredelijk om meer geld te eisen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hekel aan advocaten

Toch zijn er ook voorbeelden van deals waarbij Kees het erover eens was dat de verhoudingen niet (meer) klopten. "Dat is een aantal keer voorgekomen, vaak bij artiesten met wie je al een langere tijd werkt. Die contracten komen dan uit een oudere tijd, waardoor de afspraken niet meer eerlijk zijn." Volgens Kees heeft hij er geen moeite mee om dat dan toe te geven en opnieuw naar de deal te kijken. Wat hij wel moeilijk vindt, is dat het vaak op een onvriendelijke manier gebeurt. "Ik voel me dan in eerste instantie heel erg aangevallen, want mijn intenties zijn puur en goed. Het beste voor iedereen is waar ik altijd naar streef."

Top Notch probeert zich sinds de oprichting al te onderscheiden van andere labels door goede deals te maken en rechten en inkomsten goed te verdelen, legt Kees uit. "Maar tegelijkertijd ben je ook ondernemer, dus dat kan soms met elkaar botsen. Ik vind het heel erg pijnlijk als artiesten dan advocaten erbij gaan betrekken." Dat is niet de manier hoe hij een samenwerking voor zich ziet. "Het gaat om mensen met wie ik een diepe persoonlijke band heb. Artiesten die ik helemaal vanaf niks heb geholpen om hun carrière op te bouwen. Als ik dan een brief van een advocaat krijg, denk ik: dat doen we toch niet? We horen toch juist met elkaar te praten om dit op te lossen?"

'Ik ben vaak teleurgesteld'

Kees realiseert zich dat de muziekindustrie nu te groot is om te vertrouwen op vriendschappelijke relaties. "Misschien ben ik wel degene die raar is en moet leren accepteren dat het een zakelijke wereld is geworden." De oprichter van Top Notch is naar eigen zeggen vaak teleurgesteld de afgelopen jaren. "Sinds er geld te verdienen valt in onze scene, zijn er ineens ook heel veel managers en advocaten bijgekomen die het als een business op zich zien om contracten open te breken. Van de vriendschap en gezelligheid is weinig meer over, dat is alleen voor de show."

Door de teleurstellingen uit het verleden gaat Kees de Koning nagenoeg geen relaties met nieuwe artiesten meer aan. "Sterker nog, ik hou ze juist heel erg op afstand. Ik vind dat soms erg jammer, maar uit ervaring weet ik dat dat beter is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie