Entertainment

Donny over moeilijke keuze tussen eigen gezondheid en kinderwens: "Flinke rollercoaster"

foto: Instagram: @donnyroelvink
  1. Newschevron right
  2. Donny over moeilijke keuze tussen eigen gezondheid en kinderwens: "Flinke rollercoaster"

Donny Roelvink kreeg een maand geelden de schrik van zijn leven toen er teelbalkanker bij hem werd geconstateerd. Gelukkig werd hij succesvol geopereerd en bleek er geen verdere behandeling nodig. Toch is de gebeurtenis hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Het was een flinke rollercoaster", zegt Roelvink in Renze op Zondag. De influencer vertelt in het interview over de gevolgen waar hij nu mee te maken heeft, zoals de impact die het heeft op zijn kinderwens.

Wereld op z'n kop

Toen Donny afgelopen december voor de tweede keer in kore tijd last kreeg van pijn in zijn onderbuik, besloot hij naar de huisarts te gaan. "Die ging even voelen en zei ook dat het niet goed voelde." De volgende dag kon Donny terecht in het ziekenhuis voor een echo. "Je plant zoiets even tussen al je afspraken door en je bent nog bezig met wat je die avond gaat eten", vertelt Donny over die dag. "Maar dan gaat dat allemaal niet door, omdat je hoort dat je teelbalkanker hebt. Dan staat je wereld op z'n kop en zakt de grond onder je voeten vandaan." Omdat Donny juist veel aandacht besteedt aan sporten en gezond eten, was het voor hem een flinke klap dat hij teelbalkanker had.

Overlevingsstand

Omdat het het beste is om zo'n tumor zo snel mogelijk te verwijderen, moest Donny snel schakelen. "Ik ging ook meteen in de overlevingsstand, en dacht: wat kunnen we doen." Na een CT-scan, waaruit bleek dat Donny gelukkig geen uitzaaiingen had, stond er meteen een operatie op de planning. Hij moest daarbij wel kiezen of hij alleen de tumor wilde laten verwijderen of zijn hele testikel. "Maar dan was er een kans dat er iets zou blijven zitten, dus heb ik gekozen om hem te laten verwijderen."

Kinderwens

Na dit besluit, was er één ding dat Donny zorgen baarde: "Er ging meteen een alarm bij me af: hoe zit het met vruchtbaarheid? [...] Dat was het eerste waar ik aan dacht, want het is een hele grote wens van mij om papa te worden." De dokter vertelde hem dat het met één testikel een stuk moeilijker is om kinderen te krijgen, maar niet onmogelijk.

Zaad

Donny besloot daarom om voor de operatie zaad te laten invriezen. Helaas kreeg hij vlak voordat hij de operatiekamer binnen ging te horen dat het ingevroren zaad niet bruikbaar was én dat zijn zaad überhaupt niet al te sterk was. Hij kreeg daarom de optie om een andere operatie te ondergaan waarbij zijn testikel zou worden weggehaald en daarna handmatig worden opengemaakt om bruikbare zaadjes te vinden en in te vriezen. "Maar de kans dat dat zou lukken was 30 procent. En die operatie kon pas na het weekend."

Omdat Donny eigenlijk zo snel mogelijk de tumor moest laten weghalen, kwam hij voor een flink dilemma te staan. "Het was een enorme afweging die ik moest maken", zegt hij daarover. "Ik heb het er wel moeilijk mee gehad. Ik zat daar in tranen met tuiten." Donny koos er toch voor om de operatie door te laten gaan en niet langer te wachten. "Ik moest voor mezelf kiezen."

Mentaal gevecht

Donny bleek een minder agressieve vorm van teelbalkanker te hebben en hoefde daarom geen nabehandeling meer. Wel zit hij nu in een zogenaamd 'waakzaam wachttraject', wat inhoudt dat hij om de zoveel tijd opnieuw op controle moet komen. Hoewel hij zich nu goed voelt, blijft de onzekerheid wel aan hem knagen. "Het is een mentaal gevecht dat ik constant met mezelf heb, maar ik probeer positief te blijven."

Met zijn verhaal hoopt hij de bewustwording te creëren dat je jezelf moet checken als je denkt dat er iets mis is. "Luister naar je lichaam." Hoewel Donny snapt dat de drempel om naar de huisarts te gaan om je ballen te laten checken misschien hoog ligt, raadt hij het iedereen aan wel te doen. "Schaam je niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie