Entertainment

Kid Cudi roept op tot staakt-het-vuren in Gaza: "Voelt niet goed om te zwijgen"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Kid Cudi roept op tot staakt-het-vuren in Gaza: "Voelt niet goed om te zwijgen"

Kid Cudi heeft via Instagram steun betuigd aan Gaza en roept op tot een wapenstilstand. De Day 'n' Nite-rapper zegt in een statement dat het nieuws over de situatie in de Gazastrook zijn "hart breekt".

"Niemand mag dit meemaken"

"Ik kan niet waarnemen wat er gebeurt in de wereld en erover zwijgen", schrijft Cudi. "Ik zie complete wijken gebombardeerd worden, mensen die familieleden verliezen, ouders die huilen om de levenloze lichamen van hun kinderen, gemeenschappen die in massagraven veranderen en mensen die in het puin van huizen zoeken naar stoffelijke resten van hun dierbaren. Niemand zou dit mogen meemaken."

"Onacceptabel"

Cudi schrijft verder dat het voor hem niet goed voelt om muziek uit te brengen terwijl duizenden mensen om het leven komen in Gaza door het geweld van het Israëlische leger. "Als Zwarte man ben ik tegen elke vorm van onderdrukking en als artiest voel ik me geroepen om een stem te zijn voor zij die niet gehoord worden. Ongeacht iemands religie, het verlies van onschuldige levens is altijd onacceptabel." De 39-jarige artiest schrijft in zijn statement dat het vanzelfsprekend is dat hij ook meeleeft met de Israëlische slachtoffers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun van artiesten

Kid Cudi sluit zich aan bij een steeds groter wordende groep beroemdheden die zich uitspreekt tegen het geweld van het Israëlische leger in de Gazastrook. Eind oktober ondertekenden onder andere Drake, Jennifer Lopez, Gigi en Bella Hadid een brief, gericht aan de Amerikaanse president Joe Biden, waarin ze opriepen tot een wapenstilstand. "We verzoeken dringend uw bestuur, Congres en alle wereldleiders om al het leven in Gaza te eren en doen een oproep om te stoppen met het geweld", zo valt te lezen in de brief.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie