Entertainment

Gunna schrijft brief vanuit gevangenis: "Blijf vechten om m'n naam te zuiveren"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gunna schrijft brief vanuit gevangenis: "Blijf vechten om m'n naam te zuiveren"

Gunna heeft een open brief gedeeld die hij heeft geschreven vanuit de gevangenis. De rapper werd vorige maand samen met Young Thug en andere leden van hiphopcollectief YSL opgepakt op verdenking van criminele activiteiten in relatie tot deelname aan een straatbende. In de brief zegt hij nu onschuldig te zijn. "Het beeld dat van me wordt geschetst is lelijk en onwaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Onterecht beschuldigd'

"2022 is een van de beste jaren van m'n leven ondanks deze moeilijke situatie", begint Gunna zijn brief. Vervolgens vertelt hij over de omstandigheden waarin hij is opgegroeid. "Mijn hele leven heb ik zwarte mannen, vrouwen en kinderen constant aangevallen, gehaat, vermoord, uitgescholden, gekleineerd en gebruikt zien worden. Ik gebruikte mijn kunstvorm om mijn omstandigheden te veranderen."

De rapper zegt altijd hard gewerkt te hebben aan zijn muziekcarrière, maar nu onterecht beschuldigd te worden. "Ik zal nooit stoppen met het vechten om mijn naam te zuiveren."

Verschillende aanklachten

Gunna en alle andere 27 opgepakte YSL-leden worden beschuldigd van het schenden van de RICO Act, een Amerikaanse federale wet gericht op afpersing. Daarnaast worden Gunna en Young Thug ook aangeklaagd voor gewapende overvallen, zware mishandeling en illegaal drugs- en wapenbezit.

Rapteksten als bewijsmateriaal

In de aanklacht worden tracks van de artiesten gebruikt als bewijsmateriaal, net als social media-posts en videoclips. "Als zwarte man in Amerika lijkt het erop dat mijn kunst alleen acceptabel is wanneer ik een bron van vermaak voor het grote publiek ben", zegt Gunna daarover. "Mijn kunst mag niet op zichzelf staan als entertainment, die vrijheid mag ik als zwarte man in Amerika niet hebben."

Young Thug kaartte dit onderwerp afgelopen weekend nog aan via een audioboodschap op het Hot 97 Summer Jam concert. "Ik gebruik mijn muziek altijd als een vorm van artistieke expressie en nu zie ik dat zwarte artiesten en rappers die vorm van vrijheid niet hebben." Hij riep mensen op om de door platenbazen opgerichte Protect Black Art-petitie te tekenen, die oproept om te stoppen met het gebruiken van rapteksten als bewijsmateriaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorlopig nog vast

"Ik zal niet stoppen met een goed persoon zijn, ook al willen sommige onbekende aanklagers dat de wereld me ziet als een slecht persoon", sluit Gunna zijn brief af. "Toen ik vrij was, was ik goed en vriendelijk naar de gemeenschap om me heen en als ik vrijgelaten wordt, zal ik hetzelfde doen. We pushen nog steeds P's."

Gunna heeft eerder onschuldig gepleit en zit vast totdat zijn proces begint. Dat staat nu gepland voor 9 januari 2023. Vrijkomen via een borgsom is niet mogelijk, dat bepaalde de rechter eerder al over zowel hem als Young Thug.

Ster advertentie
Ster advertentie