Entertainment

Archie zat 36 jaar onterecht vast en blaast nu 'America's Got Talent' omver

foto: YouTube/America's Got Talent
  1. Newschevron right
  2. Archie zat 36 jaar onterecht vast en blaast nu 'America's Got Talent' omver

Archie Charles Williams bracht meer dan 36 jaar van zijn leven onterecht door in een Amerikaanse gevangenis. Hij werd schuldig bevonden voor een misdaad die hij nooit had gepleegd. In maart van het jaar 2019 kwam hij eindelijk vrij door inspanningen van The Innocence Project. Een jaar later staat hij op het podium van America's Got Talent en krijgt hij een staande ovatie van de jury en het publiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Auditie om nooit te vergeten

Archie krijgt uiteindelijk alleen maar positieve reacties op zijn optreden. Zo zegt jurylid Howie: "Ik kan mij 37 jaar niet voorstellen, maar ze hebben een heel leven van je afgepakt. Als er iets is dat je kan worden gegeven, dan is het de liefde die je nu krijgt." Ook bedenken en maker van de show Simon Cowell is positief: "Archie, ik kan dit nummer nooit meer beluisteren zoals ik dat ooit deed nu jij het hebt gezongen. Het heeft een hele nieuwe betekenis gekregen. Jij bent een moedig persoon en je hebt een hele goede stem. Dit is een auditie die ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten."

Verkrachting

Voor zijn auditie vertelt Archie Williams dat hij in 1983 is opgepakt voor het verkrachten en steken van een 30-jarige witte vrouw. Zij werd begin december 1982 aangetroffen in haar huis en Archie werd op 4 januari gearresteerd. "Ik kon het niet geloven", zegt hij. "Ik wist dat ik onschuldig was en geen misdaad had gepleegd. Maar als arm zwart joch had ik niet de financiƫle mogelijkheden om het aan te vechten."

Drie getuigen

Het was volgens Archie Williams duidelijk dat de staat Louisiana een zondebok zocht. Dat bleek jaren later ook toen geen enkele vingerafdruk van Archie overeenkwam met die van de dader. Er waren destijds drie mensen die getuigden dat Archie op het moment van de misdaad thuis zat. Toch werd hij schuldig bevonden en kreeg een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating voor een misdaad die uiteindelijk door een serieverkrachter bleek te zijn gepleegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie