Entertainment

Ye maakt ruim 25 miljoen dollar op eerste dag dat Yeezy's weer te koop zijn

foto: YouTube: X17
  1. Newschevron right
  2. Ye maakt ruim 25 miljoen dollar op eerste dag dat Yeezy's weer te koop zijn

Adidas is gisteren begonnen met het verkopen van de resterende voorraad Yeezy-sneakers en de sales schieten door het dak. Inmiddels zijn er alleen al in de Verenigde Staten zo'n 682.300 paar gereleased met een totale omzet van ruim 170 miljoen dollar. Volgens Amerikaanse media heeft Kanye West recht op vijftien procent van de omzet, wat betekent dat Ye in de eerste 24 uur al meer dan 25 miljoen dollar verdiend heeft.

Cijfers gaan alleen over de VS

Sneakerliefhebbers konden de items kopen via de Confirmed-app van Adidas. Zoals gebruikelijk is bij Yeezy-producten, verkocht het merk de producten in de vorm van een raffle. Dat is een digitale loting waar mensen zich tussen bepaalde tijden voor aan kunnen melden. Na afloop van de deadline maakt Adidas vervolgens de winnaars bekend.

De vraag naar de Yeezy-items was zo hoog dat de app in de afgelopen 24 uur meerdere malen crashte. In totaal bood Adidas dertien verschillende soorten Yeezy-sneakers en -slippers aan, wat in de Verenigde Staten dus al resulteerde in ruim 680.000 verkopen. Zo grepen duizenden mensen hun laatste kans om bijvoorbeeld de Yeezy Slides, Yeezy Foam Runners, Yeezy 350's of 700's te bemachtigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog veel meer omzet verwacht

De genoemde bedragen en verkochte aantallen zullen de komende dagen nog verder oplopen, omdat er vandaag ook nog twee releases in de Verenigde Staten gepland staan. Daarnaast is men in Europa vandaag pas gestart met de verkoop van de resterende voorraad Yeezy's. De gegevens van die verkopen zijn dus nog niet meegenomen in de statistieken, maar zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat de omzetcijfers nog veel hoger uitvallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beëindiging samenwerking

Adidas besloot in oktober geen Yeezy-producten meer te verkopen en de samenwerking met Ye te stoppen na antisemitische uitlatingen van de rapper. "Adidas tolereert geen antisemitisme of enige andere vorm van haatspraak. Ye's recente uitspraken en acties zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk", schreef het bedrijf destijds in een verklaring.

De beëindiging van de samenwerking zorgde er echter voor dat Adidas achter bleef met een enorme voorraad Yeezy's, ter waarde van ongeveer 1,2 miljard euro. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat de items toch in de verkoop gaan, waarbij een deel van de opbrengst aan goede doelen zal worden geschonken.

Positieve impact en financiële middelen

Met de opbrengsten wil Adidas onder meer een joodse organisatie die zich inzet tegen antisemitisme, genaamd Anti-Defamation League, steunen. Daarnaast zal een deel van de opbrengst gaan naar het Philonise and Keeta Floyd Institute for Social Change, een instelling die wordt geleid door de broer van George Floyd en zich inzet tegen systematisch racisme in de Verenigde Staten.

Met de verkoop van de resterende voorraad van de Yeezy-collectie en het doneren van een deel van de opbrengst aan goede doelen hoopt Adidas een positieve impact te hebben op de maatschappij, terwijl het tegelijkertijd de financiële middelen hard kan gebruiken om de gevolgen van de beëindiging van de samenwerking met Ye te financieren.

Ster advertentie
Ster advertentie