Entertainment

Adidas verkoopt overgebleven Yeezy-spullen en doneert opbrengst aan goede doel

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Adidas verkoopt overgebleven Yeezy-spullen en doneert opbrengst aan goede doel

Eind mei begint Adidas aan de verkoop van de resterende voorraad van de Yeezy-spullen die ooit in samenwerking met Ye zijn gemaakt. De samenwerking werd beëindigd na antisemitische uitlatingen van de rapper. Volgens het sportmerk zal "een aanzienlijk deel" van de opbrengsten naar het goede doel gaan.

Samenwerking beëindigd

Adidas liet op 25 oktober vorig jaar in een openbare verklaring weten de samenwerking met Ye te stoppen vanwege zijn antisemitische uitspraken. "Adidas tolereert geen antisemitisme of enige andere vorm van haatspraak. Ye's recente uitspraken en acties zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk."

De beëindiging van de samenwerking zorgde er echter voor dat Adidas achter bleef met een enorme voorraad Yeezy's, voornamelijk sneakers, ter waarde van ongeveer 1,2 miljard euro. Onlangs heeft het bedrijf dus aangekondigd dat de producten alsnog zullen worden verkocht, waarbij een deel van de opbrengst aan goede doelen zal worden geschonken.

Goede doelen

Adidas heeft ervoor gekozen om onder andere de Anti-Defamation League te steunen, een Joodse organisatie die zich inzet tegen antisemitisme. Daarnaast zal een deel van de opbrengst gaan naar het Philonise and Keeta Floyd Institute for Social Change, een instelling die wordt geleid door de broer van George Floyd en zich inzet tegen systematisch racisme in de Verenigde Staten.

15 procent

Volgens Amerikaanse media heeft Ye nog steeds recht op 15 procent van de omzet van de Yeezy-lijn. Adidas wilde gisteren nog niet reageren op vragen van persbureau Reuters over dit onderwerp.

Positieve impact

Met de verkoop van de resterende voorraad van de Yeezy-collectie en het doneren van een deel van de opbrengst aan goede doelen hoopt Adidas een positieve impact te maken, terwijl het tegelijkertijd de financiële gevolgen van de beëindiging van de samenwerking aanpakt.

Ster advertentie
Ster advertentie