Films, Series & TV

Akwasi in docu over zijn leven: "Ik moet altijd kunnen zeggen wat ik wil zeggen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Akwasi in docu over zijn leven: "Ik moet altijd kunnen zeggen wat ik wil zeggen"

Na Akwasi's speech op de Dam op 1 juni 2020 ontstond er niet alleen in de maatschappij een grote verandering, maar ook in zijn leven. Wat volgde was een heftige en rumoerige tijd waarin hij met veel onbegrip te maken kreeg wat betreft zijn strijd tegen ongelijkheid en racisme. De nieuwe Videoland-docu Akwasi biedt een bijzonder inkijkje in het leven van de rapper.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Als ik groot ben wil iets belangrijks doen'

Voor de documentaire zijn verschillende personen gesproken, zoals Bizzey, Typhoon, Mitchell Esajas en Sunny Bergman. Zij vertellen onder meer wat voor impact Akwasi's speech op de Dam op hen heeft gehad. Ook de mensen die heel dichtbij Akwasi staan, zoals zijn moeder en echtgenote Ahisha Adjoa, doen hun verhaal in de documentaire.

Zo vertelt Akwasi's moeder onder meer over hoe haar zoon als kind was en de dromen die hij op jonge leeftijd al had. In de docu vertelt ze: "Hij praatte al vroeg. Hij sprak altijd als een belangrijk persoon over grote onderwerpen. 'Mama, als ik groot ben, wil ik iets belangrijks doen, net als Kofi Annan', zei hij." Hoewel ze trots op haar zoon is, maakt ze zich druk om zijn veiligheid. "Akwasi, hier spreekt je moeder. Denk alsjeblieft twee keer na voordat je iets zegt", geeft ze haar zoon als advies.

'Wat je niet afmaakt, maakt je sterker'

In de docu wordt ook getoond hoe Akwasi zich druk maakt om zijn eigen veiligheid. Zo is onder meer te zien hoe hij dealt met het ontvangen van doodsbedreigingen. "Het heeft zeker heel veel te maken met wat ik zei op de Dam. Iemand wil een statement maken", vertelt Akwasi. "Ik word nu gewoon echt met de dood bedreigd en daar word ik wel boos en verdrietig van."

Een krachtige speech van Akwasi tijdens een optreden in Paradiso in augustus 2020 is ook te zien in de docu. "Ik moet altijd kunnen zeggen wat ik wil zeggen. Ik moet altijd kunnen zeggen hoe ik me voel en dat zouden jullie ook moeten doen", spreekt hij het publiek toe. "Dus, ik wil jullie vragen om je niet in te houden, voor niemand. Dat is hoe ik leef en wat ik voel. Je kunt weleens de wind van voren krijgen, maar wat je niet afmaakt, maakt je sterker, toch?"

Nu te zien

Benieuwd hoe Akwasi zich niet uit het veld laat slaan ondanks alles wat hij meemaakt? De docu Akwasi is vanaf vandaag te streamen op Videoland.

Quote

"Ik weet waar ik voor sta en ik weet waarom ik zeg wat ik zeg. Ik weet dat verandering komt."

Akwasi
Ster advertentie
Ster advertentie