Films, Series & TV

Ouassima, Fabiola en Koen Kardashian over online haat in Videoland-docu

foto: Videolandfoto: Videoland
  1. Newschevron right
  2. Ouassima, Fabiola en Koen Kardashian over online haat in Videoland-docu

Meedoen aan een realityshow, actief zijn op Instagram of je uitspreken over bepaalde onderwerpen: allemaal aanleidingen om bakken vol haatreacties over je heen te krijgen. In de nieuwe Videoland-docu Please Hate Me vertellen onder anderen Ouassima, Fabiola Volkers, Koen Kardashian, Laura Ponticorvo, Jay Zwarts en Ex on the Beach-deelnemer Lisa Sace over online haat, juicechannels en geld verdienen aan haters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Online shaming

Ouassima vertelt in de docu over hoe zij vier jaar geleden slachtoffer werd van online shaming. Haar naam werd toen onterecht gekoppeld aan een seksvideo. "Daar word ik tot op de dag van vandaag mee geconfronteerd", vertelt ze, terwijl er nare Instagramcomments in beeld verschijnen. "Het ging alle kanten op op social media, ik kreeg de meest crazy berichten."

Ook op andere accounts ziet Ouassima hoe lekker mensen gaan op haatberichten verspreiden. "Kijk naar in wat voor tijd we leven, hoe kapot mensen eigenlijk zijn, vooral jongeren. Het enige wat ik m'n neefjes en nichtjes zie doen, is op hun telefoon zitten en obsessed zijn met video's en influencers."

Haat als verdienmodel

Terwijl online haat erg intens kan zijn om mee te maken, zijn er ook mensen die het in hun voordeel laten werken en het zelfs gebruiken als verdienmodel. Is negatieve aandacht dan beter dan geen aandacht? Als het aan veel influencers ligt wel. "Het is goed voor m'n engagement", aldus Koen Kardahian, die aangeeft dagelijks tientallen haatberichtjes in zijn inbox te ontvangen. "Ik denk dat haat en liefde heel dicht bij elkaar liggen."

Ook influencerkoppel Jay en Lisa kiezen liever voor negatieve aandacht. "Het liefst zo veel mogelijk. Ik vind onze haters geweldig", aldus Lisa. "Aandacht geeft gewoon een kick, het is een soort van drugs", zegt Jay. "Als je niet gehaat wordt, doe je niks goed vind ik."

Hatewatchers

Clicks, volgers en zelfs geld verdienen aan haters is op Instagram niet heel moeilijk. Er zijn namelijk veel hatewatchers: mensen die iemand volgen die ze eigenlijk vervelend vinden, om toch te kunnen zien wat diegene uitspookt. Fabiola Volkers heeft veel van dat soort volgers. "Ik denk dat 70 tot 80 procent van de mensen die me volgen haters zijn."

Gepest

Omgaan met haar online haters lukt Fabiola naar eigen zeggen omdat ze vroeger veel gepest is op school. "Het is anders als je het al fysiek hebt meegemaakt", vertelt ze. "Als ik niet gepest zou zijn in mijn jeugd, zou ik veel onzekerder met de haat omgaan en was ik waarschijnlijk al wel gestopt." Terwijl Fabiola niet zeker weet of ze wel zonder haar haters kan - "als ik saai zou zijn, ben ik niet interessant genoeg" - is ze toch van plan haar losbandige imago te veranderen en haar 'echte ik' online te laten. "Ik ben benieuwd of mensen net zoveel van me kunnen houden als dat ze me haten."

Please Hate Me is nu te zien op Videoland.

Ster advertentie
Ster advertentie