Films, Series & TV

Lorenzo is #BOOS nadat NS afspraken verbreekt over beelden hardhandige aanhouding

foto: YouTube: BOOSfoto: YouTube: BOOS
  1. Newschevron right
  2. Lorenzo is #BOOS nadat NS afspraken verbreekt over beelden hardhandige aanhouding

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tim Hofman schoot in de vorige aflevering van zijn YouTube-serie #BOOS Lorenzo te hulp. Lorenzo werd afgelopen zomer hardhandig gearresteerd door vier boa's van de NS nadat hij door het station van Breda skateboardde. Daar hield hij letsel aan zijn schouder aan over en ook nog eens drie flinke boetes en een strafblad. De NS beloofde dat Lorenzo uiteindelijk de beelden van de bodycams van de boa's in zijn bezit zou krijgen, maar dat ging om vreemde redenen niet door, zo blijkt uit de nieuwe aflevering.

'Geen vertrouwen in Lorenzo'

In de vorige aflevering beloofde NS-woordvoerder Erik Kroeze dat Lorenzo de beelden van de bodycams in zijn bezit zou krijgen door een formulier in te vullen. Lorenzo vulde dat formulier meteen in en alles zou zo snel mogelijk geregeld worden volgens Kroeze. Daarnaast werd ook Tim uitgenodigd om, samen met Lorenzo, de beelden te checken bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Wekenlang beloofde en bevestigde Kroeze dat Lorenzo de beelden mee zou krijgen, maar zestien uur voor de afspraak laat Kroeze weten dat het team van BOOS niet aanwezig mag zijn en dat Lorenzo de beelden toch niet meekrijgt.

De volgende dag gaan Tim en Lorenzo samen naar het hoofdkantoor. Daar vertelt Kroeze dat Lorenzo de beelden niet meekrijgt, omdat zij hem niet vertrouwen in het gebruik ervan. "Lorenzo heeft meerdere keren beelden online gezet van onze collega's, waarin hij hen opnieuw, na het incident, belachelijk heeft gemaakt. [...] Hij kan die beelden (van de bodycams, red.) gebruiken met de beelden die hij al heeft. Op die manier is de privacy van onze mensen opnieuw geschonden."

Skaten op het station niet expliciet verboden

Na een felle discussie besluiten Kroeze en Lorenzo uiteindelijk om samen, zonder camera's, de bodycambeelden terug te kijken. Na het bekijken van de beelden, vertelt Kroeze dat hij nog steeds niet begrijpt waarom Lorenzo de boa's bleef treiteren nadat hij al een boete had gekregen. Lorenzo werd verzocht om het station te verlaten, maar bleef de boa's meerdere keren uitschelden. Zo zou hij een van de boa's vaker 'mongooltje' hebben genoemd. Ook besloot hij een burger te eten bij een restaurant wat op stationsgebied staat. Hierdoor escaleerde de situatie uiteindelijk wat resulteerde in de hardhandige arrestatie.

"Voor mij is het simpel: ik zou gewoon niet skaten op het station", geeft Kroeze als argument. Maar skaten op het station is niet expliciet verboden, dus hoe terecht is het dat Lorenzo in eerste instantie werd aangehouden? Kruze wijst wel op een bord dat op het station hangt. Daarop staat dat "het verboden is om overlast te veroorzaken door te skaten, fietsen of rolschaatsen." Volgens Tim klopt daar niets van, omdat er ten tijde van de arrestatie van Lorenzo een ander bord zou hebben gehangen. Daarop stond volgens hem niets over overlast door skaten. Vervolgens erkent ook Kroeze dat het bordje te onduidelijk is en noemt hij het 'een communicatiefout'.

Getuigen

Ook onafhankelijke getuigen verklaarden dat Lorenzo geen overlast veroorzaakte en dat hij geen enkel gevaar vormde. "Ik denk dat niemand die daar in de stationshal liep op dat moment overlast had van Lorenzo", geeft ook Kroeze toe. "Ik kan de situatie niet beoordelen, omdat ik er niet bij was. Daar hebben we professionals voor die daarvoor opgeleid en beëdigd zijn." Als Tim vervolgens vraagt wat het protocol is en waarop de boa's hun oordeel baseren, legt Kroeze uit dat zij het baseren op wat zij tijdens hun opleiding hebben geleerd. Tim vraagt hierna wat in die opleiding verteld wordt, waarna Kroeze antwoordt: "Daar kan ik je geen antwoord op geven."

'All Lives Matter'-uitspraak

Iets waar Lorenzo ook meer duidelijkheid over wil, is de 'All Lives Matter'-uitspraak van één van de boa's. Dat zou de boa gezegd hebben toen Lorenzo tijdens de aanhouding vroeg of zijn huidskleur er iets mee te maken heeft. Die uitspraak wordt vaak gebruikt als tegengeluid tegen de Black Lives Matter-movement. Daar had Kroeze geen 'flauw idee' van. "Ik heb die uitspraak ook weleens gebruikt om aan te geven dat ik vind dat iedereen ertoe doet", zegt hij. "In die context heb ik het hem (de boa, red.) ook horen zeggen." Tim concludeert vervolgens dat Kroeze zich misschien beter moet inlezen over dit onderwerp, waarna hij het gesprek afsluit.

Vervolg

Aan het einde van de aflevering is er nog steeds niet veel duidelijkheid en krijgt Lorenzo de beelden niet mee naar huis. Lorenzo is inmiddels in beroep gegaan tegen zijn boetes. De zaak komt begin januari 2021 voor de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie