Films, Series & TV

Nieuwe educatieve serie helpt jongeren met zoektocht naar het beste voorbehoedsmiddel

foto: YouTube: Sense.info
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe educatieve serie helpt jongeren met zoektocht naar het beste voorbehoedsmiddel

Klokhuis-presentatrice Eva Cleven (34) helpt in de educatieve serie De Vrije Veilige Show jongeren op zoek te gaan naar het voorbehoedsmiddel dat het beste bij hen past. De YouTube-serie is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) in samenwerking met Sense.info, het centrum voor seksuele gezondheid.

'In gesprek met een voorbehoedsmiddel'

De zesdelige serie heeft de vorm van een datingshow, maar dan in een iets andere vorm dan normaal. De deelnemers gaan namelijk in gesprek met een voorbehoedsmiddel in plaats van een persoon. De vraag die centraal staat in de serie is dan ook: 'Wat neem ik mee naar huis?' Hierbij hebben de gasten de keuze uit diverse voorbehoedsmiddelen, zoals de pil, de anticonceptiepleister, het koperspiraaltje of het vrouwencondoom.

Om de keuze iets makkelijker te maken, vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met één van de middelen en hoe ze tot die keuze zijn gekomen. Deze verhalen kunnen betrekking hebben op een vaste relatie of bij losse contacten. Hierbij wordt er benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het gebruiken van een bepaald voorbehoedsmiddel te allen tijde bij zowel de man als vrouw ligt.

Anticonceptiemiddelen

Op het moment dat vrouwen seksueel actief worden, gaan ze voor een anticonceptieconsult meestal naar de huisarts. Uit een onderzoek van Rutgers onder 516 vrouwen tussen de 16 en 25 jaar blijkt dat ze zo'n gesprek met een 7.1 beoordelen. Vrouwen vinden het namelijk fijn als er informatie wordt gegeven dat aansluit op hun behoeften. Maar hierbij geldt wel dat wat voor de een werkt niet per se voor de ander werkt.

Na het bezoek aan de huisarts kozen bijna acht op de tien vrouwen voor de pil, 15 procent voor een spiraal of implantaat, 5 procent voor een prikpil, anticonceptiepleister of anticonceptiering en 4 procent voor een condoom.

De weg wijzen

De serie is vooral bedoeld om de jongeren een handje te helpen bij het maken van de juiste keuze. ''Veel jongeren weten hoe ze onbedoelde zwangerschappen en soa’s kunnen voorkomen. Maar niet iedereen weet wat voor hem of haar het beste voorbehoedsmiddel is of waar ze alle informatie kunnen vinden. De Vrij Veilige Dating Show kan hen de weg wijzen'', aldus Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

Ook dokter Rosa Joosten van Sense vertelt aan de Rijksoverheid waarom het programma zo waardevol kan zijn voor de jongeren. ''Voor een prettig seksleven zonder de kans op zwangerschap en soa’s, is het de tijd en moeite waard om op zoek te gaan naar welk anticonceptiemiddel écht bij je past. Praat met de huisarts, bezoek een Sense-spreekuur, of kijk op Sense.info voor betrouwbare en objectieve informatie.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je er zelf ook achterkomen welk voorbehoedsmiddel bij jou past? Bezoek dan devrijveiligedatingshow.nl. Voor meer informatie over seks en betrouwbare voorbehoedsmiddelen kun je Sense.info raadplegen.

Ster advertentie
Ster advertentie