Lifestyle

Millennials en generatie Z hebben minder seks en zitten meer op sociale media

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Millennials en generatie Z hebben minder seks en zitten meer op sociale media

Amerikaanse jongeren tussen 18 en 23 jaar hebben minder seks dan jongvolwassenen 10 jaar geleden, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Rutgers Universiteit en de Universiteit van Albany. De oorzaak? Minder alcoholgebruik, meer sociale media en langer woonachtig zijn bij de ouders.

Wat zeggen de cijfers?

De onderzoekers hebben alle verzamelde data tussen 2007 en 2017 geanalyseerd dat gaat over familiedynamieken, met name over seksuele activiteit bij 945 vrouwen en 1040 mannen. Waar in 2007 nog 38% van de jongvolwassenen seks had, was dit in 2017 nog maar 24%. Significant minder dus.

In dezelfde periode is de groep jongvolwassenen ook minder alcohol gaan drinken, meer videogames gaan spelen en blijven jongeren langer thuis wonen. De onderzoekers denken dan ook dat deze factoren de oorzaken zijn waarom jongeren minder casual seks hebben met elkaar.

Een "seksrecessie" in Amerika

Het is niet het eerste onderzoek dat laat zien dat Amerika minder seks heeft. Eind 2018 bracht The Atlantic een groot journalistiek onderzoek over dit onderwerp uit, in 2019 stelde de General Social Survey dat de VS zich in een 'Great Amarican Sex Drought' bevindt en is het aantal mensen dat celibaat wordt (dus geen seks hebben en ongehuwd blijven) al drie decennia aan het stijgen. Volgens de General Social Survey heeft 1 op de 4 volwassenen het afgelopen jaar geen seks gehad.

Van 2008 tot 2018 is het aandeel Amerikanen tussen de 18 en 29 jaar dat geen seks te hebben, zelfs verdubbeld. Bovendien trouwen jongeren later (of niet) en hebben daardoor ook minder seks.

Netflix and not so chill

Maar er is meer: ook culturele normen hebben invloed op deze zogeheten seksdroogte. Streamingdiensten en sociale media hebben invloed op de mate van seks. Netflix and chill blijkt een slechte illusie te zijn: koppels kiezen er eerder voor om hun tijd door te brengen met Netflix en Instagram dan seks met hun partner.

Is het een slechte zaak dat mensen minder seks hebben? Onderzoekers denken van niet. Vrouwen zijn de afgelopen decennia onafhankelijker geworden en hebben nu meer vermogen om een eigen partner te kiezen. Hierdoor hebben ze vaak meer controle over hun eigen lichaam en bepalen ze zelf vaker wanneer ze seks willen hebben.


Ster advertentie
Ster advertentie