Films, Series & TV

Jort Kelder onder vuur na opmerking over Aziaten bij 'Op1'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jort Kelder onder vuur na opmerking over Aziaten bij 'Op1'

Jort Kelder staat onder vuur na een opmerking over Aziaten bij Op1, dat hij gisteren presenteerde. "Aziaten combineren precisie en delicatessen aan enorme wreedheid. Hoe kan dat?", vroeg hij aan Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker.

Onder vuur

Breuker corrigeerde de opmerking van Kelder meteen: "Ik weet niet waar je dat hoort, maar misschien moet je ander gezelschap gaan opzoeken", zei hij. Kelder noemde "hoe er met dieren omgegaan wordt" vervolgens als voorbeeld. Breuker wees de presentator erop dat er met de term 'Aziaten' ruim vijftig landen over één kam worden geschoren.

Op social media ligt Kelder nu onder vuur vanwege zijn opmerkingen aan tafel. "51 landen (50-60% van de wereldbevolking) allemaal op één hoop. Koloniaal stereotype van de wrede Aziaat tegenover de beschaafde westerling live op 's lands best bekeken talkshow *in 2021*", klinkt het onder andere in een tweet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'gewoon racistisch'

In gesprek met het ANP noemt Breuker de opmerking van Kelder vooral gemakkelijk. "Het is zo’n gemakkelijke manier om je beter te voelen dan een ander door allerlei negatieve kenmerken aan ‘de Aziaat’ toe te kennen", zegt hij. "Er zijn nog zoveel mensen die zo gemakkelijk omgaan met Aziaten en Nederlanders met een Aziatische afkomst. Dit soort bejegeningen zijn gewoon racistisch", aldus Breuker.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie