FunX

Aya laat waterput bouwen in naam van Rayan: "Het was alsof mijn broertje daar lag"

foto: Instagram: @eyaacaress
  1. Newschevron right
  2. Aya laat waterput bouwen in naam van Rayan: "Het was alsof mijn broertje daar lag"

De ontwikkelingen rondom de reddingsactie van Rayan (5), die vastzat in een waterput in Marokko, hielden bijna heel de wereld in zijn greep. Real life superheldin Aya kon deze heftige gebeurtenis niet aan zich voorbij laten gaan en wilde de familie van Rayan een hart onder de riem steken. Daarom liet zij, terwijl Rayan nog vast zat, in Nepal een waterput bouwen in zijn naam. In Start met Fernando vertelde ze daar meer over.

Real-life superheldin Aya laat een waterput bouwen in naam van Rayan: 'Het leek alsof mijn broertje daar lag'

"Het deed me heel veel"

Aya bouwt met haar foundation Eyaa Cares waterputten in verschillende landen, waaronder in Marokko. Toen ze hoorde van de reddingsoperatie van Rayan voelde ze zich dan ook meteen geroepen om meer aandacht te schenken aan de situatie van het vijfjarige jongetje. "Het deed me heel veel. Het was alsof mijn broertje daar lag. Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af of ik de waterputten veilig genoeg laat bouwen, zodat dit soort dingen in de toekomst niet meer gebeuren."

Volgens Aya is het in Marokko erg lastig om waterputten te bouwen. Daardoor wist ze vanaf het begin al dat de reddingsactie een moeilijke klus zou worden. "Ik weet hoe moeilijk het is om waterputten daar te bouwen. Er wordt heel diep gegraven om water te bereiken. Toen ik het nieuws las, dacht ik meteen dat de reddingsoperatie een moeilijke opgave zou zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veiligheid

Niet alleen het bouwen van waterputten is lastig in Marokko, maar ook het gebrek aan water is voor sommige mensen een reden om de bouw zo snel mogelijk af te ronden. Volgens Aya gaat dat juist ten koste van de veiligheid. "Er zijn in Marokko veel onbereikbare dorpjes waar mensen kilometers lopen om water te gaan halen vanwege schaarste. De waterputten die in zulke dorpen worden geplaatst, zijn vooral gericht op het zo snel mogelijk verkrijgen van water. Met de veiligheid wordt geen rekening gehouden. Dat is tot op zekere hoogte ook logisch, aangezien de mensen daar vooral denken aan overleven."

"Meer verbondheid"

Met de put die ze in naam van Rayan heeft laten bouwen in Nepal, wil ze vooral verbondenheid creëren en mensen ervan bewust maken dat veilige waterputten van essentieel belang zijn. "Bij de waterput is ook een afbeelding geplaatst waarop te zien is hoe iedereen met het jongetje meeleefde. Iedereen wilde het beste voor hem en dat is waar we naar moeten streven in de wereld, meer verbondenheid."

Ster advertentie
Ster advertentie