FunX

Quinten (17) maakte game om te testen of jij het beter kan dan Hugo de Jonge

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Quinten (17) maakte game om te testen of jij het beter kan dan Hugo de Jonge

Iedereen heeft wel iets aan te merken op het coronabeleid van voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Ook jij hebt vast wel eens naar de tv geroepen tijdens een persconferentie of bedacht dat je het allemaal heel anders zou aanpakken als jij het voor het zeggen had. Of je het daadwerkelijk beter zou kunnen dan Hugo, kun je dankzij Quinten (17) nu testen. Hij maakte hier namelijk een online game voor, zo vertelde hij aan Sander en Vonneke.

Aan de knoppen draaien

Quinten legt uit hoe het gratis online spel van hem werkt. "Je speelt alsof je coronaminister bent. Je krijgt alle knoppen voor je waaraan Hugo de Jonge de afgelopen jaren ook kon draaien." Zo kan je bijvoorbeeld de horeca sluiten of een avondklok invoeren. "Dan zie je hoe de coronacijfers daarop reageren en je ziet ook hoe de samenleving erop reageert door middel van kleine nieuwsberichten waar bijvoorbeeld in staat dat de horeca boos op je is."

Game kan jij het beter dan Hugo?

foto: Beterdanhugo.nl

Zo ziet 'Beter dan Hugo' eruit

Voor de grap

Quinten, student en hobbyprogrammeur, kwam een keer 's avonds laat op het idee voor het spel. "Ik dacht: hoe moeilijk kan het zijn om een coronasimulatie in elkaar te zetten? Dat begon als grapje, maar het bleef leuk om eraan te werken." In totaal heeft hij er zes maanden lang een paar avonden per week aan gewerkt. "Toen ik hoorde dat Hugo de Jonge zou gaan stoppen [als minister van Volksgezondheid, red.] ben ik echt gaan opschieten om het af te krijgen."

Uitslag

Het resultaat mag er zijn, want het spel zit vol details. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien welke BN'ers er dankzij jouw beleid om het leven zijn gekomen en na afloop lees je in een soort rapport hoe je het hebt gedaan. Zo nam Vonneke 82,3 procent minder maatregelen dan Hugo, maar daardoor vielen er 14 keer meer doden en raakte 76,9 procent van de bevolking besmet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Realistisch

Quintens spelletje gaat inmiddels behoorlijk viral, maar hij heeft er wel een kleine disclaimer bijgezet. Zo benadrukt hij dat hij geen coronaexpert is. Wel heeft hij zijn game zo realistisch mogelijk proberen te maken. "Er zit wel een echt epidemiologisch model achter. Mensen die veel slimmer zijn dan ik hebben berekend welke maatregelen welk effect hebben. Maar uiteindelijk is het, zelfs ook voor het RIVM, onmogelijk om precies te berekenen wat er zou gebeuren wanneer er iets meer of iets minder maatregelen gelden."

Nooit goed

Wat vooral duidelijk wordt uit het Beter dan Hugo-spel: je kan het eigenlijk nooit goed doen. "Ik hoop dat iedereen - of je nou voor meer of minder maatregelen bent - er op een andere manier naar gaat kijken", vertelt Quinten. "Je krijgt namelijk zo'n enorme bak met kritiek over je heen. Dat is wel een boodschap die ik mee wilde geven."

Wil je ook coronaministertje spelen? Op beterdanhugo.nl kun je het spel spelen en meer lezen over hoe je Quinten kunt ondersteunen om meer van dit soort games te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie