Naar homepage
FunX

Kosso zamelt geld in voor zieke baby Umut: "Dit deed ik vanuit mijn hart"

foto: Instagram: Kosso & umut_bebek_yasasinfoto: Instagram: Kosso & umut_bebek_yasasin
  1. Newschevron right
  2. Kosso zamelt geld in voor zieke baby Umut: "Dit deed ik vanuit mijn hart"

Het was een vrij spontane actie van Kosso: een live starten in de hoop wat geld op te halen voor een kindje die dat hard nodig heeft. Zijn live ging echter viral en binnen een dag was er 200.000 euro opgehaald. Het is nog niet genoeg, maar alle beetjes helpen. "Het heeft goed uitgepakt en daar ben ik heel blij mee", vertelt Kosso aan FunX.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Umut

De inzamelingsactie was bedoeld voor de Turkse Umut, een baby van een jaar oud die kampt met de ernstige erfelijke spierziekte SMA type 1. De ziekte breekt iedere dag meer spierweefsel af en maakt Umut iedere dag zwakker. Als hij niet de juiste behandeling krijgt, haalt het hij mogelijk de twee jaar niet.

Geld ophalen

Familieleden en vrienden proberen nu genoeg geld op te halen voor een behandeling in Amerika die maar liefst 2,2 miljoen dollar gaat kosten. Om meer mensen te bereiken stuurden ze onder anderen Kosso een DM.

"Je krijgt zoveel berichten dat je niet overal op in kunt gaan", zegt Kosso, die dagelijks DM's over inzamelingsacties binnenkrijgt. Toch raakte dit bericht hem. "Ik heb ze beloofd dat ik ze ging helpen.'

Live

Toen hij de tijd vond, besloot Kosso spontaan een live te starten met de mensen achter de organisatie en de familie van het kindje. Hij had geen hoge verwachtingen, maar toen er steeds meer bn'ers - onder wie Qucee, Bizzey en Ali B - in de live kwamen, liep het aantal kijkers flink op. "We vroegen natuurlijk ook aan volgers om te doneren en na twee uur zaten we al op 60.000 euro." Kosso ging zelfs live met zijn grote concurrent Mo Bicep. "Dat zouden we normaal gesproken niet doen, maar voor deze situatie hebben we het wel gedaan."

De volgende dag bleek er maar liefst 200.000 euro te zijn ingezameld. Helaas is de familie er daarmee nog niet. "Ze moeten nog zo'n 25 procent van de 2,2 miljoen bij elkaar zien te krijgen, zodat het kindje kan overleven. Zonder medicijn haalt het kindje het niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaker doen

Nu hij heeft gezien tot wat voor succes een inzamelingsactie kan leiden, wil hij proberen om vaker mensen te helpen. "Ik kan ook niet elke dag een inzamelingsactie houden, dan lijk ik een soort clout chaser. Het is ook niet de bedoeling dat ik hiermee in een goed daglicht kom te staan, ik doe het vanuit mijn hart." Kosso hoopt dat hij andere bekende mensen heeft geïnspireerd. "We kunnen onze social media op een goede manier gebruiken, dat hebben we nu wel kunnen zien. Ik denk dat we dat met zijn allen wat vaker moeten doen."

Ster advertentie
Ster advertentie