FunX

Donna (25) brak met haar vader: "Blij dat ik voor mezelf gekozen heb"

foto: Donna (privéfoto)
  1. Newschevron right
  2. Donna (25) brak met haar vader: "Blij dat ik voor mezelf gekozen heb"

Na een jarenlange slechte relatie met haar vader besloot de 25-jarige Donna twee jaar geleden om de band met hem te verbreken. Hoewel dit eerst een opluchting leek, kwam ze er later achter dat het ook een enorme tweestrijd is. In de Mental Health Club-podcast gaat ze met Tannaz en psycholoog Sylvana in gesprek over hoe ze deze periode heeft ervaren en hoe het is om met een van je ouders geen contact meer te hebben.

Quote

Ik was in het bijzijn van mijn vader totaal niet mezelf.

Donna (25)

Jarenlange slechte band

Donna heeft al zo lang ze zich kan herinneren een slechte band met haar vader. "Hij wees me heel vaak op dingen die ik niet goed deed of die ik anders moest aanpakken." Ze legt uit dat hij haar vaak een schuldgevoel aanpraatte. "Ik was in de relatie met mijn vader continu op zoek naar bevestiging van hem. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik dat helemaal niet van hem nodig had."

Golf van woede

Donna vertelt dat ze jarenlang heeft rondgelopen met de vraag hoe het zou zijn als ze het contact met met haar vader zou verbreken. "Het moment dat ik daadwerkelijk besloot om het te doen kwam echter vrij onverwachts." Na een verhit gesprek met hem op een terras kwam er een soort golf van woede over haar heen en besloot ze dat de maat vol was. "Ik ben toen opgestaan en weggelopen. Dat is de laatste keer dat ik hem heb gezien en gesproken."

Quote

De eerste personen aan wie je je hecht zijn je ouders, dus het voelt heel tegenstrijdig om daarmee te breken.

Psycholoog Sylvana

Rouwproces

Psycholoog Sylvana legt uit dat het een grote stap is om met iemand in je directe omgeving te breken, maar dat dit wel beter is als het echt niet meer gaat. "De mentale impact is nog veel groter als je contact blijft houden met een persoon die regelmatig je grenzen overschrijdt." Desondanks kan het alsnog voelen als een enorm gemis en een leegte. "Je zou het kunnen vergelijken met een soort rouwproces. Er is toch iemand uit je leven verdwenen", aldus Sylvana. Donna legt uit dat zij dit ook zo heeft ervaren. "Net na de breuk had ik nog best vaak de neiging om contact met hem te zoeken en voelde ik zijn afwezigheid extra sterk op bepaalde momenten. Nu is dat gelukkig al een stuk minder."

Hé, waarom app je niet?

Donna legt uit dat ze net na de breuk vooral pijn ervaarde en ze zich tot haar verbazing nog niet die opgeluchte en sterke persoon voelde die ze verwachtte te zijn na haar beslissing. "Ik merkte dat ik het gek vond dat ik hem tijdens belangrijke momenten in mijn leven niet sprak. Ik had dan de neiging om hem een berichtje te sturen met: 'Hé, waarom app je niet?'"

Communicatie is key

Hoewel Donna ervoor heeft gekozen om het contact met haar vader te verbreken, zijn er volgens Sylvana nog andere mogelijkheden wanneer je een slechte relatie hebt met een familielid. "Zodra je merkt dat een ouder of ander persoon in je omgeving over je grenzen gaat, kan je proberen om dat te communiceren naar diegene. Als dat helemaal geen aansluiting kan vinden, zou ik er met andere mensen over gaan praten." Sylvana legt uit dat dit mensen uit je directe omgeving kunnen zijn, maar er zijn ook andere opties. "Denk bijvoorbeeld aan een luisterlijn of aan professionele hulp als de huisarts."

Aangeven van grenzen

Door haar verhaal met anderen te delen, hoopt Donna dat ze mensen met dezelfde struggles kan laten inzien dat het belangrijk is om erover te praten. Dat je naar je ouders loyaal moet zijn, is volgens haar geen reden om zomaar alles te accepteren. "Je bent door je ouders op de wereld gezet, maar het kan zijn dat zij jou niet alle liefde kunnen geven, terwijl je dit wel verdient." Ze hoopt dat mensen met dezelfde issues inzien dat ze respect voor zichzelf moeten hebben en hun grenzen moeten leren aangeven, om te voorkomen dat ze emotioneel beschadigd raken.

Wil je meer te weten komen over Donna's verhaal en de relatie met haar vader? Beluister de podcast hieronder.

#53 - Ik breek met mijn vader, heb ik dan gelijk daddy issues? - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie