FunX

Eindelijk weer een voetbalwedstrijd met publiek: "Het voelde als 0.0 bier''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eindelijk weer een voetbalwedstrijd met publiek: "Het voelde als 0.0 bier''

Voor het eerst in vijf maanden werd zondagmiddag een voetbalwedstrijd met publiek gespeeld in Nijmegen. De testwedstrijd is een onderdeel van de Fieldlab-experimenten, waarbij getest wordt hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Bij de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie tussen NEC en De Graafschap zaten 1.153 NEC-supporters op de tribune. De 16-jarige NEC-supporter Camiel was erbij en deelde zijn ervaring in Start.

Eerste Nederlandse voetbalwedstrijd met publiek is een feit

Bubbels

Alle supporters moesten van tevoren een PCR-test ondergaan en bij een negatief resultaat mochten ze het stadion in. Ook werden ze verdeeld over zes bubbels met elk hun eigen regels. Zo mocht je bij de ene bubbel wel een biertje of kroketje halen en bij de andere niet. Er waren ook vakken waar een mondkapje dragen verplicht was. Ook hoefden de fans in sommige bubbels geen anderhalve meter te houden.

Tijdens de wedstrijd kregen alle fans een bewegingssensor, waarbij alle stappen streng werden bijgehouden. Er werd ook een video-analyse gemaakt, waarvan de resultaten over een maand worden verwacht.

Apart gevoel

Bij de inschrijving kon Camiel kiezen tussen twee opties. Hij koos uiteindelijk voor een wat minder strenge bubbel: ''Voor mij was dat het beste, omdat ik het zelf moeilijk vind om mezelf in te houden tijdens een wedstrijd. Beetje schreeuwen hoort er wel bij.'' Toch benadrukt Camiel dat het anders dan normaal voelde. ''Normaal gesproken zit je in het stadion heel dicht bij elkaar met heel veel mensen. Nu moest je opeens blijven zitten en zie je niet iedereen die er normaal gesproken is. Het voelde als 0.0 bier.''

Geluid

Eindelijk klonk er weer geluid in het stadion. Vooral vanwege het feit dat het een spannende wedstrijd was. Lange tijd stond het gelijk tussen de twee ploegen, maar een kwartier voor tijd wist De Graafschap toch de overwinning binnen te slepen. De spelers van NEC maakten, ondanks hun verlies een rondje ter ere van het aanwezige publiek.

Proefevenementen

Nederland begon deze maand met verschillende proefevenementen. Het eerste pilot-evenement was een congres en vond plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Ook afgelopen zaterdag mocht cabaretier Guido Weijers een show geven in hetzelfde theater. Aan het einde van de week zal er weer een voetbalwedstrijd plaatsvinden tussen Almere City en Cambuur Leeuwarden. Verder staan er volgende maand meerdere grote evenementen gepland in het Ziggo Dome en twee outdoor-festivals.

Ster advertentie
Ster advertentie