FunX

Filling Pieces komt op Keti Koti met speciaal voetbalshirt

foto: Filling Pieces
  1. Newschevron right
  2. Filling Pieces komt op Keti Koti met speciaal voetbalshirt

Op 1 juli wordt er tijdens Keti Koti stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen. Dat doet modemerk Filling Pieces ook door een speciaal voetbalshirt uit te brengen op die dag. Oprichter Guillaume Philibert, die zelf Surinaamse roots heeft, vertelde meer over dit bijzondere initiatief in Start met Fernando.

Guillaume: "Ik denk dat we de vrijheid en kansen die we hebben volledig moeten benutten"

Eenheid

Vanaf morgen start het modemerk met de campagne Unity for Surinam. Guillaime legt uit: "We hebben Nederlanders met Surinaamse roots verzameld om een campagne te schieten rondom een voetbalshirt dat we gaan verkopen. De opbrengsten daarvan gaan we volledig doneren aan drie organisaties: The Black Archives, Youth Empowerment Suriname en SU4SU."

Met het voetbalshirt wil Filling Pieces "de eenheid van de Surinaamse community en de herdenking van Keti Koti vieren". Guillaume: "We willen er ook mee laten zien in hoeveel verschillende disciplines Surinamers in Nederland extreem talentvol zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Officiële herdenkingsdag

Maar dat is nog niet alles. Ook binnen het gehele bedrijf wordt 1 juli een officiële herdenkingsdag. "Iedereen krijgt een vrije dag en we hebben een programma opgesteld over wat onze werknemers qua educatie kunnen om zich meer in te lezen over het verleden", vertelt een trotse Guillaume.

Gemengde gevoelens

Wat betekent Keti Koti eigenlijk voor Guillaume zelf? Hij vertelt dat hij op 1 juli altijd gemengde gevoelens heeft. "Je weet wat er voor verschrikkelijke historie achter zit, waar onze voorouders mee te maken hebben gehad", zegt hij. "Maar aan de andere kant is het voor mij ook een moment om vrijheid te vieren. Ik denk dat we de vrijheid en kansen die we hebben volledig moeten benutten. Keti Koti is dubbel, maar het is een bijzonder mooie dag."

Petitie

FunX is samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om van 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Die is in minder dan een week tijd al door meer dan 40.000 mensen ondertekend! Dat zijn genoeg handtekeningen om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Door minimaal 40.000 steunbetuigingen te verzamelen, is het mogelijk om een plan of voorstel bedacht door burgers - een burgerinitiatief - voor te leggen aan de Tweede Kamer. Die moeten afkomstig zijn van mensen boven de 18 jaar met een Nederlandse nationaliteit. Als het initiatief met de 40.000 handtekeningen vervolgens na het indienen wordt goedgekeurd door de commissie, gaat de Tweede Kamer stemmen over het plan. In dit geval dus over de nationale vrije dag op 1 juli. Stemt de meerderheid van de Kamer voor, dan krijgen de desbetreffende ministers de opdracht om het plan in werking te zetten.

Heb je de petitie nog niet getekend? Doe dat dan hier alsnog! We gaan namelijk nog steeds door met het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie