FunX

Kelly (23) over long COVID: "Ik heb nog steeds spierpijn, haaruitval en ben vergeetachtig"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Kelly (23) over long COVID: "Ik heb nog steeds spierpijn, haaruitval en ben vergeetachtig"

In Nederland hebben we inmiddels bijna anderhalf jaar te maken met corona en het einde van de coronacrisis lijkt nog lang niet in zicht te zijn. Het aantal besmettingen loopt vooral onder jongeren snel op en ondanks dat de meesten niet snel in het ziekenhuis belanden, kunnen de gevolgen alsnog groot zijn. De 23-jarige Kelly heeft long COVID - langdurige klachten na een coronabesmetting - en vertelt in Start met Fernando wat voor effect dit heeft op haar dagelijkse leven.

Kelly (23) over long COVID: "Ik heb nog steeds spierpijn, haaruitval en ben vergeetachtig"

Quote

Ik kreeg koorts, spierpijn en kon niet eens meer zelfstandig naar het toilet.

Kelly

"Nog steeds klachten"

Zoals velen werd Kelly erg ziek van het virus en moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis. Nadat ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, merkte ze echter dat ze nog steeds niet helemaal de oude was. "Ik werd van de ene op de andere dag ontzettend ziek", vertelt Kelly. "Ik kreeg koorts, spierpijn en kon niet eens meer zelfstandig naar het toilet. Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer goed ademhalen en moest ik opgenomen worden in het ziekenhuis. Nadat ik heel ziek ben geweest en uit het ziekenhuis kwam, had ik nog steeds klachten. Ze wist toen vrij zeker dat ze te maken had met long COVID.

Zeven maanden later

Inmiddels is het zeven maanden geleden dat Kelly uit het ziekenhuis werd ontslagen, maar nog steeds heeft ze veel last van veel verschillende klachten van het virus. "Ik heb eigenlijk nog steeds last van klachten zoals spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, vergeetachtigheid en haaruitval. Zo kan ik nog veel klachten opnoemen waar ik nog dagelijks last van heb."

Invloed op privéleven

Helaas heeft het coronavirus ook een grote impact gehad op haar privéleven. Zo was ze actief als danser, studeerde ze dagelijks en werkte ze ook nog bij een poppodium. Vrijwel al deze dagelijkse bezigheden zijn helaas komen te vervallen vanwege haar langdurige klachten. "Vóór corona was ik danser, werkte ik bij een poppodium en studeerde ik daarnaast. Ik had best een druk leven, maar tegenwoordig houd ik dat niet meer vol. Dansen en werken doe ik niet meer en studeren doe ik maximaal twee uur in de week. Meer kan ik helaas nog niet."

Quote

Het is best lastig als 23 jaar oud bent, alles weer open mag en je het verlangen hebt om weer iets te gaan doen.

Kelly

Nog steeds geen hulp

Nadat Kelly het ziekenhuis mocht verlaten, was het de bedoeling dat ze medische hulp zou krijgen om te kunnen revalideren, maar na een half jaar is daar nog steeds niets van terechtgekomen. Vooral nu de meeste coronamaatregelen zijn komen te vervallen vindt ze dat heel lastig. "Het is vooral wennen aan wat je wel en niet kan. Je moet leren om soms nee te zeggen tegen mensen en beter naar je lichaam luisteren. Dat is best lastig als 23 jaar oud bent, alles weer open mag en je het verlangen hebt om weer iets te gaan doen."

Impact wordt onderschat

Hoewel de meeste mensen snel weer de oude worden na een coronabesmetting vindt Kelly dat velen de impact van het virus onderschatten. "De mensen die er zelf niet veel last van hebben en het van dichtbij meemaken onderschatten het. Ik ken ook veel mensen die zeggen: 'Stel je niet zo aan. Kom je bed uit en doe gewoon je ding.' Maar zo werkt het helaas niet."

Ster advertentie
Ster advertentie