FunX

Onderzoeksjournaliste over Romeo's: ''Ze worden door demonstranten weggejaagd''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onderzoeksjournaliste over Romeo's: ''Ze worden door demonstranten weggejaagd''

Over de 'Romeo’s' gaan online de wildste verhalen rond. De zogenoemde agenten in burger begeven zich bij demonstaties tussen het publiek en zouden grof gewelddadig tekeer gaan. Sommige mensen beweren dat Romeo's zelf de boel bewust laten escaleren. Anderen vinden dat ze gewoon hun werk doen. Wat is er waar en onwaar over de rol van Romeo’s bij demonstraties? Onderzoeksjournalist Charisa Chotoe van het tv-programma Propaganda vertelde er meer over in Start aan Fernando.

Het verhaal achter de undercoveragenten, oftewel Romeo's

Relschoppers

Normaal gesproken behoren Romeo's tot een speciaal arrestatieteam van de politie die ingezet worden om de orde te houden op diverse plekken, waaronder voetbalwedstrijden. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het eruit pikken van de leider van een groep die het meest de openbare orde verstoord. Tegenwoordig worden ze vooral ingezet bij demonstraties en rellen, omdat die de afgelopen tijd natuurlijk heel erg uit de hand zijn gelopen.

Oorsprong van de naam

Hun naam Romeo's hebben zij te danken aan het NAVO-alfabet. ''De eenheden binnen de politie krijgen allemaal een letter toegewezen en dus ook een naam.'' Hierdoor hebben alle eenheden binnen de politie uiteenlopende namen. Zo heten de helikoptereenheden de 'Zulu's'. En mocht je ooit van de naam 'Whiskey' horen - denk dan niet meteen aan alcohol, want binnen de politiewereld is dat de benaming voor de watereenheden.

Hard opstellen

Het onderscheid tussen burgers en zogenoemde Romeo's is in de praktijk lastig te maken. Vandaar dat de undercoveragenten vaak bepaalde zaken worden verweten, bijvoorbeeld dat zij zich grof zouden opstellen tussen de menigte. ''Ze hebben natuurlijk gewoon burgerkleding aan dus je ziet niet dat ze van de politie zijn. Daar schrikken mensen wel van'', vertelt Charisa. Daardoor gaan de mensen die door deze Romeo's worden opgepakt zich hard opstellen. Het kan soms zo erg uit de hand lopen dat zelfs de ME moet ingrijpen.

Quote

Ze worden door demonstranten heel intimiderend van het veld weggejaagd.

Charisa Chotoe

Anonimiteit

Vooral na de rellen op het Malieveld kwamen er verschillende video's en foto's online waarin de Romeo's duidelijk in beeld worden gebracht. Zelfs adressen werden openbaar gemaakt. ''De anonimiteit van hun werk is er zo echt wel van af. Dat is natuurlijk super gevaarlijk voor het werk van de undercoveragenten in burger'', benadrukt Charisa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Propaganda

De laatste aflevering van het programma Propganda is nu te zien op NPO. Hierin wordt er uitgebreid stilgestaan bij deze aanhoudingsteams van de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie