Naar homepage
Up 2 Date

Korpschef houdt rekening met rellen in het weekend

bron: ANP MARCO DE SWART
  1. Newschevron right
  2. Korpschef houdt rekening met rellen in het weekend

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie waarschuwt voor demonstraties die ook dit weekend kunnen ontsporen. In een interview met NU.nl vertelt hij dat de politie hier rekening mee houdt.

Gekaapt door relschoppers

"In het weekend hebben we niet alleen te maken met de avondklok, maar overdag ook met demonstraties die mogelijk gekaapt kunnen worden door relschoppers", legt Van Essen uit. "Ik doe wel een oproep aan iedereen: houd je aan de maatregelen. We komen hier alleen maar gezamenlijk uit. Hoe strikter we ons aan de maatregelen houden, des te groter de kans dat we er eerder vanaf zijn."

Grondrecht

De politiechef benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dat het wel belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. "Mensen mogen hun ongenoegen uiten, mits ze zich tijdens manifestaties aan de maatregelen houden. Gemeenten kunnen voor demonstraties beperkingen opleggen, bijvoorbeeld door een maximumaantal bezoekers aan te houden of een plaats aan te wijzen."

Noodverordening

In verschillende gemeentes is er een noodverordening van kracht, omdat ze bang zijn voor nieuwe rellen. De politie houdt momenteel oproepen op social media nauwlettend in de gaten. In het interview benadrukt Van Essen dat online opruien strafbaar is. "Als we zien dat mensen opruien, leidt dat tot vervolging en onvoorwaardelijke celstraffen."

Ster advertentie
Ster advertentie