Saïd verloor zijn vader en kon de uitvaart niet betalen: "We moesten bedelen om geld"
- News
- Saïd verloor zijn vader en kon de uitvaart niet betalen: "We moesten bedelen om geld"
Het is iets wat we liever vermijden: nadenken over de dood. Toch lijken we als maatschappij weinig oog te hebben voor het feit dat de dood geen leeftijd kent en dat het belangrijk is om daar rekening mee te houden. Ook voor onze nabestaanden. Zo verloor de 25-jarige Saïd plotseling zijn vader die geen overlijdens- of uitvaartverzekering had, waardoor hij samen met zijn moeder de begrafenis moest zien te bekostigen. FunX spreekt Saïd hierover en gaat ook het gesprek aan met Mohamed Faizel Madarun, imam en uitvaartondernemer bij Al Lahad Uitvaartverzorging.
Vader overleden
Saïd was zeventien jaar toen hij midden in de nacht werd gewekt en te horen kreeg dat zijn vader plotseling was overleden. Iets wat hij op dat moment nog niet wist, maar wat hij de volgende dag zou ontdekken, was dat zijn vader geen enkel plan had gemaakt voor na zijn overlijden. Hij had namelijk geen geld opzij gelegd voor zijn nabestaanden en ook geen uitvaartverzekering afgesloten.
Een islamitische begrafenis kan tot tienduizend euro kosten en dit nieuws zorgde ervoor dat Saïd en zijn moeder plotseling voor de kosten moesten opdraaien. "Hoewel ik in een staat van complete verdoving verkeerde, voelde ik ook de druk om zijn begrafenis goed te regelen." Hij koos ervoor om samen met zijn moeder diverse moskeeën te bezoeken om na te vragen of er wellicht financiële mogelijkheden voor de begrafenis van zijn vader waren. "Het was erg moeilijk, omdat we simpelweg moesten bedelen om geld. Je zet natuurlijk al je trots opzij, omdat je wil dat het lukt. We kregen alleen iedere keer te horen dat er geen geld vanuit de moskeeën hiervoor was."
Begraven in Marokko
Voor Saïd was het van groot belang dat zijn vader begraven werd in zijn geboortedorp in Marokko. Zijn moeder en hij hadden hier alleen zelf niet de financiën niet voor. "Ik heb nooit met mijn vader besproken hoe hij zijn begrafenis voor zich zag, maar ik weet dat hij gewoon het liefst in Marokko begraven wilde worden. Toch leek die mogelijkheid erg ver weg te zijn." Saïd noemt het ook wel een missie die hij moest vervullen. "Ik had echt een soort blinde vlek en wilde er alles aan doen om dit voor hem te regelen. Dat zorgde er ook voor dat ik mijn rouwproces lange tijd uitstelde." Gelukkig wist zijn moeder uiteindelijk in contact te komen met het Marokkaanse consulaat die hen door deze moeilijke periode heeft kunnen helpen, omdat zijn vader een Marokkaanse staatsburger was. "Mijn vader was een Marokkaanse staatsburger, waardoor ze ons uit de brand hebben geholpen en alles voor hem hebben geregeld. Zo is zijn lichaam overgevlogen naar Marokko en is de hele begrafenis in orde gemaakt. Ik weet niet hoe de begrafenis eruit zou hebben gezien als ze ons hier niet meer hadden geholpen."
Hoewel het uiteindelijk allemaal is gelukt, benadrukt Saïd ook dat deze stressvolle en droevige situatie vermeden had kunnen worden. "Je weet eigenlijk nooit wanneer je overlijdensdag kan zijn, dus het is belangrijk om daar iets voor te regelen. Je laat je nabestaanden anders namelijk wel achter met financiële problemen, waardoor ze echt in een gat kunnen vallen."
Islamitische begrafenis
Als eerste slamitische uitvaartondernemer in Nederland is Mohamed Faizel Madarun maar al te bekend met dit soort situaties. Hij vertelt dan ook dat hij vele soortgelijke begrafenissen heeft meegemaakt. "Je ziet dat veel mensen niet bezig zijn met hun dood en nalatenschap. Bij de dood komt het dan allemaal aan op iemands familie, omdat het spaargeld van de overledene vaak niet voldoende is om de kosten te betalen. In zo'n situatie moet de familie dan met de pet rondgaan, want de gemiddelde kosten in Nederland alleen al zijn tussen de zeven- en negenduizend euro."
Voor moslims is het van groot belang dat zij de islamitische rituelen, zoals de dodenwassing krijgen en begraven worden op een islamitische begraafplaats. Het geloof leert hen namelijk dat zij eeuwige rust verdienen na de dood en dat graven niet mogen worden geruimd. Wanneer je niets hebt geregeld voor je begrafenis en bijvoorbeeld geen familie meer hebt, kan het gebeuren dat deze niet op islamitische wijze wordt uitgevoerd. "Je hebt veel asielzoekers in Nederland die geen familie hier hebben. Wanneer zij komen te overlijden en hier niets voor hebben geregeld, dan zal de gemeente zo'n 2500 euro betalen voor een basisuitvaart. Dit betekent alleen ook dat zij niet op islamitische wijze worden begraven, terwijl dit van groot belang is in ons geloof."
Het gesprek voeren
Naast het regelen van de financiën van een begrafenis, is het ook nodig om het gesprek over de dood te voeren. Zo vertelt Saïd dat hij eigenlijk niet wist welke wensen zijn vader had voor zijn begrafenis. De uitvaartondernemer benadrukt ook dat het erg belangrijk is om dit gesprek te voeren en het taboe hierop te doorbreken. "Ik zie te vaak dat nabestaanden in rep en roer zijn, omdat ze eigenlijk niet weten hoe ze de begrafenis moeten vormgeven. Naast de formaliteiten is het natuurlijk belangrijk om de laatste wensen van de overledene te kunnen vervullen. Denk aan de imam die de uitvaart moet doen of de plek waar ze begraven willen worden."
Toch ziet de uitvaartondernemer ook positieve ontwikkelingen. De jongere generatie moslims in Nederland gaat namelijk steeds bewuster om met de dood. Dit heeft volgens de uitvaartondernemer te maken met twee factoren: ze zijn toekomstgerichter dan hun ouders en hebben minder binding met hun land van herkomst. "De vorige generaties gingen ervan uit dat zij teruggingen naar hun geboorteland en daar begraven zouden worden. De generatie van nu heeft over het algemeen minder binding met dit land, waardoor zij er steeds vaker voor kiezen om in Nederland begraven te worden. Dit laat zien dat zij meer bezig zijn met het niet belasten van hun nabestaanden of het niet te overlijden met een schuld."
Mogelijkheden
Wat moet je precies regelen voor je begrafenis? Dat is uiteindelijk de grote vraag. Volgens uitvaartondernemer Mohamed is het voor moslims gebruikelijk dat ouders na de geboorte van hun kind al het een en ander regelen voor de begrafenis. Als dit niet het geval is, raadt hij aan om daar vanaf het moment dat je een inkomen hebt mee aan de slag te gaan. "Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten, zodat je verzekerd bent van een aantal diensten of een bedrag. Je kunt daarmee ook al de keuze maken of je in Nederland of het buitenland begraven wil worden. Het is dan natuurlijk het goedkoopst om daar zo jong mogelijk mee te beginnen".
Bovendien kun je ook geld opsparen in een fonds. Dit wordt volgens hem vooral aangemoedigd bij moslims vanuit de Sharia-wetgeving. "Wanneer je geld opspaart in een uitvaartfonds is er geen sprake van kansspelen. Je spaart dan een bedrag op dat je wil uitkeren na je overlijden, maar kunt daarin ook al het volledige bedrag voor je uitvaart bewaren. Ook kun je kijken naar de mogelijkheid om een grafplek te reserveren of al op te kopen. Het belangrijkste is dat je onderzoekt wat het beste bij jou past."
Lees ook
OMG
Franse moslim wandelt van Frankrijk naar Al AqsamoskeeUp 2 Date
Onderzoek: vooral moslims de dupe van discriminatie op arbeidsmarktFunX
Whitney's eerste ramadan als moslim: "Ik heb doelen gesteld voor deze maand"FunX
Realityster Jørney Hendrikx bekeerde tot de islam: "Verlies van mijn moeder was de doorslag"