Video

Emms over zijn bekering tot islam: "Ben er ontzettend blij mee"

foto: YouTube: FunX
  1. Newschevron right
  2. Emms over zijn bekering tot islam: "Ben er ontzettend blij mee"

In de FunX-reeks Back to the Roots gaat Ouassima Tajmout samen met verschillende artiesten terug naar het land waar hun roots liggen. In de nieuwste aflevering vliegt Ouassima samen met Emms naar Kaapverdië. Dat Emms trots is op zijn Kaapverdische roots is goed terug te horen in zijn muziek met Broederliefde, maar wat maakt de Rotterdamse rapper écht Kaapverdiaans? Hoe heeft het geboorteland van zijn ouders hem gevormd en hoe ziet hij de toekomst van Kaapverdië voor zich?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat maakt Emms Kaapverdiaans?

Emms is geboren en getogen in Rotterdam, maar heeft van huis uit altijd de Kaapverdische cultuur meegekregen. Zo vertelt zijn moeder dat hij het Kaapverdiaans Creools zelfs beter beheerst dan zij. Maar dat is niet het enige wat Emms een echte Cabo maakt. Volgens Jerr zit het hem namelijk ook in Emms’ persoonlijkheid. "Wat hem echt Cabo maakt is hoe ritmisch hij is, hoe hij van vis houdt en de manier waarop hij danst en feest. Ook de wijze waarop hij invulling geeft aan het vaderschap en hoe hij omgaat met zijn medemens."

Gedurende Emms’ jeugd deed zijn moeder altijd haar best om haar drie kinderen jaarlijks mee te nemen naar Kaapverdië. Dat deed ze naar eigen zeggen vooral om ze in contact te brengen met familie en om ze de Kaapverdische cultuur mee te geven. Aangezien Emms er al zo vaak op vakantie is geweest, voelt het dan ook altijd als thuiskomen wanneer hij weer voet zet op het Kaapverdische eiland Santiago. "Op het moment dat je hier landt, ga je direct naar familie toe. Toen ik hier als kind kwam, werd ik door familieleden ontvangen alsof ik terugkwam van de Olympische Spelen. Ooms en tantes kwamen me dan ophalen, ik gooide mijn koffers in de achterbak van een busje en dan reden we naar familie."

Cidade Velha

Ondanks dat Emms zich sterk verbonden voelt met Kaapverdië, heeft hij van huis uit weinig meegekregen over de geschiedenis van de voormalige Portugese kolonie. Samen met Ouassima reist de Broederliefde-rapper af naar Cidade Velha, de oudste stad van Kaapverdië en de plek waar de Portugese slavenhandel begon. Een lokale gids vertelt de twee over de gruwelijke geschiedenis van Cidade Velha, wat Emms’ niet onberoerd laat. "Als kleine jongen reed ik hier vaak langs. Ik stond er toen niet bij stil wat hier allemaal heeft plaatsgevonden en ik had natuurlijk niet het bewustzijn om aan mijn familie te vragen naar de geschiedenis van ons land. Dat slaven hier gemarteld werden en doorgevoerd werden naar Zuid-Amerika is heftig. Cidade Velha is eigenlijk een litteken dat gebruikt wordt als monument."

Doorwerking slavernijverleden

De nalatenschap van de Portugese heerschappij is niet alleen terug te zien in koloniale gebouwen verspreid over Kaapverdië, maar ook in het handelen van veel Kaapverdianen, vertelt Emms. "Je merkt dat iedereen wel kampt met dezelfde problemen, zoals ‘daddy issues’ of een opvoeding met de harde hand", aldus de rapper. "Als jongeren nu aan hun ouders vragen waarom ze zo vaak werden geslagen als kind, weten die ouders daar vaak geen antwoord op te geven. Maar dat komt onder andere omdat ze dat van hun eigen ouders hebben meegekregen en die generatie heeft het weer overgenomen van de vorige. Uiteindelijk komt het allemaal voort uit het slavernijverleden." Ondanks de pijnlijke historie van Kaapverdië zegt Emms trots te zijn op zijn roots. "We zijn er nog steeds. Ondanks alles wat wij en onze voorouders hebben meegemaakt."

Trotse opa

Zoals eerder gesteld, zijn Emms’ roots duidelijk terug te horen in zijn muziek. Na een bezoek aan zijn grootouders wordt duidelijk dat zijn muzikale skills niet uit de lucht zijn komen vallen. Zo kon Emms’ grootvader goed overweg met een accordeon en maakte zijn muzikaliteit grote indruk op de rapper. Zijn opa is dan ook trots op het feit dat Emms een succesvolle artiest is geworden. "Ik ben trots op zijn beroep, zijn familie, vrienden en collega’s. Daarom hoop ik dat hij tevreden blijft en wens ik hem succes met zijn beroep als muzikant. Muziek maken is waar hij van houdt, dus ik hoop dat hij daarmee doorgaat."

Bekering tot islam

Tijdens hun trip naar Kaapverdië duiken Emms en Ouassima niet alleen dieper in de geschiedenis van het Afrikaanse land, maar ook in de groeiende islamitische gemeenschap. Dit jaar liet Emms een langgekoesterde wens in vervulling gaan om zich te bekeren tot de islam. "Ik ben daar ontzettend blij mee en niks is mooier dan teruggaan naar je moederland om te kijken hoe het er daar aan toe gaat met het geloof." Benieuwd naar de islamitische gemeenschap in Kaapverdië gaat hij op bezoek bij een moskee in de hoofdstad Praia, waar hij warm onthaald wordt door andere moskeegangers.

Volgens de rapper is het in vergelijking met Nederland een compleet andere ervaring om naar de moskee te gaan in Kaapverdië. "Dit land staat bekend om zijn katholieke bevolking en ik ben zelf ook christelijk opgevoed door mijn moeder. Daar ben ik haar heel erg dankbaar voor, maar haar geloof komt hier (Kaapverdië, red) vandaan. Dus het is wel mooi om te zien dat de islamitische gemeenschap stap voor stap groter wordt hier. Er is nog geen centrale moskee, maar met godswil weet ik daar in de toekomst een bijdrage aan te leveren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Laat het niet bij dromen blijven"

Waar Emms tijdens de opnames van Back to the Roots wel direct een bijdrage aan weet te leveren is de toekomst van Kaapverdië. De rapper gaat langs een basisschool om schooltassen, gevuld met cadeautjes, uit te delen aan leerlingen. Voordat hij de tassen uitdeelt, geeft hij de aanwezige kids een belangrijke boodschap mee. “Als ik naar jullie gezichten kijk, hoop ik dat jullie allemaal groot mogen worden. Blijf dromen, maar laat het niet bij dromen blijven. Ga door met school, want studeren is belangrijk. Luister goed naar je moeder en vader, maar ook naar je leraren."

Dankbaar

Aan het einde van Emms’ en Ouassima’s trip zegt de Broederliefde-rapper dat hij dankbaar is dat hij deze reis mocht maken naar het land van zijn ouders. "Ik ben oprecht heel blij en gelukkig met deze reis. Als ik terug ben in Nederland ga ik zeker mijn gevoel delen met de jongens om te kijken waar we een steentje aan kunnen bijdragen om Kaapverdië een beter land te maken."

Ster advertentie
Ster advertentie