FunX

Givana en Maamoun starten inzamelingsacties voor Beiroet: "Elke euro telt"

  1. Newschevron right
  2. Givana en Maamoun starten inzamelingsacties voor Beiroet: "Elke euro telt"

Beiroet ligt nog steeds in puin na de explosie die vorige week plaatsvond. Daarom gaat vandaag de Nationale Actiedag van Giro555 voor Beiroet van start en ook jouw hulp is hard nodig. Op Good Vibes Only Friday ging Fernando op zoek naar mensen die hulp aanbieden voor de getroffen slachtoffers van de explosie. Zo sprak hij met Maamoun en Givana die beiden een inzamelingsactie startten om hulp te bieden aan de slachtoffers in Libanon.

Mamoun haalt geld op voor voedselpakketten in Beiroet: "Elke euro telt"

Doneeractie Maamoun

Maamoun is zelf van Libanese afkomst en startte vlak na de explosie een doneeractie om geld op te halen voor de mensen in Beiroet. "Het heeft mij heel erg ontroerd, toen dacht ik: wat ik kan ik doen? Toen heb ik mijn vrienden op Facebook gevraagd om te helpen." Mamoun doneerde zelf 1000 euro, waardoor de teller nu staat op 3624 euro.

Voedselpakketten

"Dat geld mag ik namens mijn vrienden en vriendinnen gebruiken om mensen daar te gaan helpen." Maamoun was al voor de explosie van plan om op 14 augustus naar Libanon te vertrekken. Nu dat de ramp heeft plaatsgevonden, besloot hij zichzelf ook meteen in te zetten voor het goede doel. Maamoun gaat in Beiroet voedselpakketten uitdelen voor de mensen die het hardst getroffen zijn door de economische crisis en explosie. Via neefjes en nichtjes heeft hij verschillende mensen weten te regelen om hem een handje te helpen bij het uitdelen van de pakketten.

15 miljard dollar aan schade

Aangezien Maamoun zelf van Libanese afkomst is, krijgt hij veel mee van de situatie. Ook zijn zus woont in Beiroet en maakte de explosie van dichtbij mee. "Door de explosie zijn alle ramen van haar woning eruit geknald. Gelukkig is er niemand gewond geraakt." De totale schade in Beiroet wordt op 15 miljard dollar geschat. "Elke euro kan het land goed gebruiken op dit moment", herinnert Maamoun.

Corrupte regering

Ook Givana is van Libanese afkomst en verhuisde op haar derde met haar familie naar Nederland. Nog steeds heeft zij familieleden wonen in Beiroet die de situatie van dichtbij meemaken. "Zij vinden dat de overheid niet goed handelt en dat het geld in hun eigen zak wordt gestoken. Na de explosie waren het de mensen zelf die opruimden en de overheid heeft helemaal niets gedaan. Mijn familieleden zijn ontzettend boos en verdrietig. Zij voelen dat hen onrecht wordt aangedaan en zitten met hun handen in het haar. Internationale hulp is daarom ontzettend hard nodig."

Givana zamelt medische producten en kleding in voor slachtoffers Beiroet

Inzameling medische producten en kleding

Givana is zelf ook een inzamelingsactie gestart via Instagram waarvoor allerlei medische producten gedoneerd kunnen worden, maar ook andere producten zoals kleding. Het begon met twee afgiftepunten en inmiddels zijn dat er twaalf geworden. "We zijn druk bezig met inpakken en alles gaat in een hele grote container mee naar Libanon. We hebben ook al acht koffers die kant op kunnen sturen die ontvangen zijn door lokale NGO's daar. We zijn hartstikke blij met alle hulp en steun van de mensen."

Giro555

Vandaag is ook de Nationale Actiedag van Giro555 voor Beiroet gestart. Ook daarmee kan jij de slachtoffers van de explosie helpen. Giro555 helpt met medische zorg, reddingswerk, drinkwater, onderdak en psychosociale zorg. Klik hier om te doneren.

Ster advertentie
Ster advertentie