FunX

Ryan was 16 toen hij vader werd: "Ik kon het niet geloven"

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Ryan was 16 toen hij vader werd: "Ik kon het niet geloven"

In een nieuwe aflevering van de Mental Health Club wordt er samen met vaders Ryan en Zachery gesproken over een onderwerp waar al jarenlang een taboe op heerst. Beiden werden op jonge leeftijd vader en gaan samen in gesprek over de gevolgen ervan.

Vaderschap

Ouder worden is een ingrijpende ervaring die vaak gepaard gaat met gevoelens van vreugde en voldoening. Er komen echter ook uitdagingen bij kijken. Ryan was pas 16 jaar oud toen hij te horen kreeg dat hij vader werd. Het leven van de toenmalige tiener werd op zijn kop gegooid. "Het was een heel gek moment. Ik dacht bij mezelf: overkomt dit me echt. Ik kon het niet geloven, want ja, hoe nu verder."

Ondanks dat al deze vragen in zijn hoofd rondspookte, had hij er geen twijfels over. Hij zou zijn kind niet in de steek laten. Eén van zijn grootste zorgen was de reactie van zijn omgeving. Voor veel tienerouders is het namelijk beschamend om te vertellen dat ze een kind krijgen. Ryan kon het echter niet voor zich houden en besloot het nieuws gelijk met vrienden en familie te delen. "Ik moest het wel vertellen. Ik had gewoon steun nodig. En ondanks dat mijn omgeving geschrokken was, stonden ze achter me. Natuurlijk waren er mensen die gek opkeken, maar de mensen die er echt voor je zijn blijven over." Volgens de jonge vader stond zijn omgeving altijd voor hem klaar en accepteerde zijn nieuwe rol als vader.

Uitdaging

Deze nieuwe rol was voor de tiener een grote verandering. Het was nu zijn taak om voor zijn gezin te zorgen. Ryan geeft toe dat hij eerst lui was en eigenlijk te weinig wist over het leven. Nadat zijn kindje werd geboren is dit allemaal veranderd. "Zodra je een kleine krijgt, ga je heel anders in het leven staan. Je wordt op dat moment gelijk volwassen. Je maakt natuurlijk fouten, maar daar leer je van."

Een hele andere situatie dan Zachery die ook op zijn 16e vader werd. Waar Ryan nog kon rekenen op mensen in zijn omgeving stond Zachery er helemaal alleen voor. "Ik woonde in een pleeggezin en zat in een negatieve spiraal. Ik had ook geen netwerk en voelde me vrij alleen daarin." Dit alles motiveerde de kersverse vader toch om zijn best te doen voor de toekomst van zijn kind. "Toen ik vader werd, veranderde er iets in me. Het ging niet meer over mij, maar over mijn kind. Dat is echt mijn redding geweest."

Zachery, die inmiddels al opa is, begeleidt nu als hulpverlener andere jonge vaders. Hij is blij dat de hulp voor jonge vaders verbeterd is. Zo wordt er volgens hem ook vaker gesproken over jong ouderschap onder vaders.

TikTok

Ryan is tegenwoordig actief op sociale media. Zo post hij video's die een kijkje geven in zijn leven als jonge vader. Hij had niet verwacht dat hij zoveel positieve reacties zou krijgen. Steeds vaker ziet hij dat andere vaders reageren en hun ervaring delen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie