FunX

Manon had verboden borstimplantaten: ''We zijn ziek gemaakt''

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Manon had verboden borstimplantaten: ''We zijn ziek gemaakt''

In 2018 werden Biocell-borstimplantaten verboden in Nederland vanwege kans op ernstige ziektes. Meer dan 60.000 vrouwen in Nederland hebben deze implantaten en zijn daar niet voor gewaarschuwd. De 32-jarige Manon is een van de dames die deze verboden implantaten in haar lichaam heeft. In Start met Fernando vertelt ze over de fysieke klachten die ze de afgelopen jaren heeft ervaren.

Manon(32) had borstimplantaten die nu verboden zijn in Europa: "Wij zijn ziek gemaakt"

Borstprothese

Van kerngezond naar onverklaarbaar ziek: het overkwam Manon, die in eerste instantie niet direct door had dat de klachten met haar implantaten te maken hadden. Ze kreeg in 2016 last van haar linkerborst en voelde dat haar borst heet werd. Ook werd de ene borst op een gegeven moment groter dan de andere. Ze wist zich geen raad, dus schakelde ze een professional in. ''Ik werd door de huisarts doorverwezen naar een chirurg. Die maakte een mammografie, wat absoluut niet had gemogen. Ze konden me niet vertellen wat er aan de hand was.'' in 2017 wilde Manon zelf graag geopereerd worden. ''De arts die mij opereerde, constateerde vervolgens dat de linkerborstprothese helemaal kapot was en er niks meer van over was. De borstprothese was gewoon helemaal kapotgegaan in mijn lichaam.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dochter ook ziek

Manon's borstprothese werd vervangen, maar daarmee stopten de klachten niet. Manon werd nog steeds erg snel moe, viel af en toe flauw en zelfs haar dochtertje kreeg klachten. ''In eerste instantie linkte ik de klachten niet aan de borstprothese, omdat de klachten heel uiteenlopend waren. Op een gegeven moment ging ik op onderzoek uit en las ik dat slikproblemen bij kinderen voor kunnen komen als ze blootgesteld zijn aan slechte stoffen van een borstprothese van hun moeder. Dat had dus te maken met de borstvoeding die ik had gegeven. Wij zijn allebei ziek gemaakt.''

Quote

Ze zeiden telkens als ik langskwam dat het echt niet aan de borstprothese lag en adviseerden me om met een psycholoog of neuroloog te praten.

Manon

Niet gewaarschuwd

De Biocell-implantaten die Manon had, waren van de producent Allergan. Deze Biocell-implantaten lekken volgens Manon siliconen met nare gezondheidsklachten tot gevolg. Sinds 2018 zijn de implantaten in Nederland dan ook verboden. Pas in 2019 legde Manon de link tussen de siliconen en alle klachten. ''Ik ben niet benaderd met de informatie dat de implantaten die ik heb inmiddels verboden zijn. Niet door de producent en ook niet door het ziekenhuis waar ik geopereerd ben. Ze zeiden telkens als ik langskwam dat het echt niet aan de borstprothese lag en adviseerden me om met een psycholoog of neuroloog te praten.'' Nadat Manon de implantaten had laten verwijderen, merkte ze dat het veel beter met haar ging en dat het dus wel aan de siliconen lag.

Erkenning

Er zijn in Nederland ongeveer 60.000 vrouwen met Biocell-implantaten van de producent Allergan. Bureau Clara Wichmann heeft een rechtszaak aangespannen tegen de producent, omdat ze vinden dat de farmaceut geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de grote gezondheidsgevolgen. Gedupeerden kunnen zich aanmelden om via de rechter een compensatie af te dwingen. Voor Manon is het vooral van belang om erkenning te krijgen voor de fouten die zijn begaan. ''Je gaat aan jezelf twijfelen of het wel een goede keuze was of niet. Het gaat mij niet om een schadevergoeding. Het gaat erom dat hun fouten erkend worden. Gezondheid is veel belangrijker dan geld, al lijkt het erop dat het voor bedrijven in de plastische chirurgie andersom is'', aldus Manon.

Meer informatie over de rechtszaak is te vinden via siliconenzaak.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie