FunX

Brian (24) leeft van €50 per week door schuld van €40.000

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Brian (24) leeft van €50 per week door schuld van €40.000

Jongeren en schulden: het is een combinatie die helaas nog steeds te vaak voorkomt. Vandaar dat FunX zich een jaar lang inzet om het schuldenprobleem bespreekbaar te maken met het project #opjemonnie. Elke dinsdag kunnen luisteraars in Start met Fernando hun verhaal doen. De 24-jarige Brian vertelde vandaag hoe hij op jonge leeftijd een schuld van 40.000 euro opbouwde.

Fysieke problemen

Brian werkte op 18-jarige leeftijd in een magazijn en dat wel zestig uur per week. Na een jaar begon zijn lichaam het op te geven door fysieke klachten en kon hij het werk niet meer aan. "Dat heb ik aangegeven, maar mijn werkgever zag dat als werkweigering. Uiteindelijk kregen zij mij zover dat ik zelf ontslag heb genomen. Ik kon geen uitkering aanvragen en vanaf dat moment had ik geen inkomen meer."

Kale kip

Zoals vaak in dit soort gevallen, lopen de schulden hoog op door verschillende verzekeringen en abonnementen die niet betaald worden. Daar had Brian geen geld voor en alle post die hij binnenkreeg, gooide hij weg. "Ik dacht: van een kale kip kun je niet plukken, dus maakte ik nooit mijn post open. Pas na anderhalf jaar meldde ik mij uiteindelijk aan bij de schuldhulpverlening."

Koppige tiener

Bij die schuldhulpverlening meldde hij zich in eerste instantie nog aan met een schuld van zo'n 25.000 euro. Het hele traject was op 18-jarige leeftijd zo zwaar dat Brian dit niet lang volhield.

"Je moet van 50 euro per week leven en dat wil je als 18-jarige niet. Ik was ontzettend koppig en vertelde de schuldhulpverlening dat ik het zelf wel zou oplossen. Toen heb ik het zelf geprobeerd, maar dat ging natuurlijk niet goed."

40.000 euro

Vanaf dat moment liepen de schulden alleen maar op. Brian meldde zich uiteindelijk aan bij een particuliere schuldhulpverlening waar hem verteld werd dat zij regelingen maakten. Daar bleek volgens Brian niets van te kloppen: "Er bleven deurwaarders en incassokosten bijkomen en ik kwam niet van het gezeik af. Hierna ging ik terug naar mijn oude schuldhulpverlening en legde ik hen het verhaal uit. Zij hebben het toen door de vingers gezien en mij teruggenomen om te helpen. Uiteindelijk kwamen we erachter dat mijn schuld was opgelopen tot 40.000 euro."

"Een luisterend oor heelt geen wonden, maar het kan wel de pijn verzachten."

Luisterend oor

Maar hoe zit het dan met vrienden en familie? Wat wisten zij van Brians problemen en hielpen zij hem? Brian vertelt dat zijn omgeving er in het begin helemaal niets van afwist, omdat hij zich ervoor schaamde. "Je gaat er natuurlijk niet mee te koop lopen, maar op een gegeven moment gaan mensen toch zien dat het niet goed met je gaat en dat je weinig te besteden hebt. Dan moet je je verhaal wel doen. Het is ook gewoon goed om erover te praten. Een luisterend oor heelt geen wonden, maar het kan wel de pijn verzachten."

Aan lot overgelaten

Toch was financiële hulp krijgen van zijn ouders nog niet zo makkelijk. Toen Brian twee jaar oud was, scheidden zijn ouders die samen een eigen bedrijf hadden. Zijn vader liet het bedrijf klappen, waarna zijn moeder achterbleef met een schuld van zo'n 145.000 euro. Brian legt uit:

"Zij heeft als alleenstaande moeder vier kinderen grootgebracht met 50 euro per week. Daardoor kon zij mij financieel ook niet helpen en werd ik aan mijn lot overgelaten."

Bikkelen

Gelukkig gaat alles steeds beter. Brian heeft geen last meer van deurwaarders en incasso's. Hij leeft nog steeds van 50 euro per week, maar blijft doorbikkelen. "In het begin is dat heel erg moeilijk, maar je moet op een gegeven moment toch echt tegen jezelf zeggen dat het niet anders is en dat je even met die 50 euro in de week moet leven. Anders ga je er nooit meer uitkomen."

OP JE MONNIE

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie