FunX

John (29): "Ik werk elke dag over om schuld van €13.000 af te betalen"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. John (29): "Ik werk elke dag over om schuld van €13.000 af te betalen"

Jongeren en schulden: het is een combinatie die helaas nog steeds te vaak voorkomt. Vandaar dat FunX zich een jaar lang inzet om het schuldenprobleem bespreekbaar te maken met het project #opjemonnie. Elke dinsdag kunnen luisteraars in Start met Fernando hun verhaal doen. De 29-jarige John vertelde vandaag hoe hij op jonge leeftijd al snel in de schulden kwam.

Keuzes

Het begon voor John al rond zijn achttiende, toen hij noodgedwongen het huis uit moest en op zichzelf ging wonen. John geeft toe: “Ik was thuis niet de makkelijkste en mijn vader gaf mij op een gegeven moment de keuze: of je gaat veranderen of je gaat weg. Toen zei ik tegen mijn ouders dat ik ervandoor ging.”

13.000 euro

John stond er vanaf dat moment alleen voor. Doordat hij te weinig verdiende, maar hoge kosten had, liepen zijn schulden al snel op. “Alles stapelde zich op, waardoor ik aan alle kanten incassobureaus en deurwaarders aan de deur kreeg.” Hij probeerde het probleem te negeren en deed vaak alsof hij niet thuis was. Zijn schuld liep uiteindelijk op tot zo’n 13.000 euro.

Nog steeds aan het afbetalen

Vanaf zijn 23ste begon John uiteindelijk met het afbetalen van zijn schuld. Daar is hij nog steeds mee bezig. Dat heeft hij voor een groot deel zelf gedaan, maar gelukkig wordt hij de laatste jaren ook door zijn vriendin geholpen. “Zij berekent voor mij iedere maand wat ik nog moet betalen en wat er overblijft.”

Praat over je struggles

John vertelt dat hij per week 150 tot 200 euro uit te geven heeft. Dat lukt hem vooral door elke dag veel over te werken. Zijn boodschap aan iedereen die dezelfde struggles meemaakt:

“Vraag mensen of zij jou kunnen helpen. Als je het alleen wilt blijven doen, zie je op een gegeven moment door het bos de bomen niet meer. Iemand die jou helpt, kan je daarmee wat meer sturing en rust bieden. […] In het begin gaf het heel veel schaamte en wil je het tegen niemand zeggen. Maar zodra je het doet, valt er echt een last van je schouders.”

Op je monnie

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie