FunX

Financieel adviseur Zippora geeft tips over hoe je geld kan stacken

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Financieel adviseur Zippora geeft tips over hoe je geld kan stacken

Het is weer bijna tijd voor Stacktember: een intitiatief van Défano Holwijn om mensen uit te dagen iets minder geld uit te geven en wat meer te sparen. Maar wat zijn nou goede manieren om geld te besparen? Zippora is financieel adviseur en geeft in gesprek met Sander een aantal tips: "Eigenlijk moet je voor elke euro die je verdient een bestemming hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sparen voor kerst

Zippora spaart zelf voor van alles. Van vakanties tot aan verjaardagen en zelfs voor kerst "Kerst komt elk jaar terug, dus waarom niet ervoor sparen in plaats van in januari erachter komen dat je broke bent omdat je in december teveel hebt uitgegeven?", vraagt zij zich hardop af. Ze vindt het initiatief van Défano dan ook een goed concept. "Hij zegt ook dat hij heel vaak hoort wat mensen spenden, maar heel weinig hoort wat mensen sparen. Ik vind ook dat die geluiden wat meer gehoord moeten worden."

Tips

Zippora deelt ook een aantal tips waar mensen morgen al mee kunnen starten om Stacktember goed te beginnen. "Ten eerste: cancel al je nieuwsbrieven. Als je niet weet wat er in de aanbieding is, heb je ook minder de neiging om iets te gaan kopen", begint ze. "Contactloos pinnen: zet het voor deze maand even uit", vervolgt Zippora. "Ik denk dat als je vaker je pincode moet intoetsen, je iets bewuster bezig bent met of je het wel moet doen. Ik denk dat je je hersens wat meer tijd geeft en we geven onbewust heel veel geld uit, omdat het zo makkelijk is."

"Je moet plannen waar je geld naartoe gaat", zegt Zippora. "Eigenlijk moet je voor elke euro die je verdient een bestemming hebben."

'Fun Money'

Wel benadrukt Zippora ook dat er geld moet worden gereserveerd voor leuke dingen. "Een van de belangrijkste dingen is wel dat je 'fun money' moet hebben. Want anders wordt het zo streng en houden mensen het niet zo lang vol. Dus geef jezelf een vast budget wat je vrij mag spenderen."

Voor de laatste tip zegt Zippora dat je iemand nodig hebt die je kan vertrouwen. "Spaar bij iemand. Als je het geld niet op je rekening hebt, kan je het ook niet uitgeven. Dat betekent niet dat je je hele salaris naar iemand moet storten, maar als je een bepaald doelt hebt, spaar het dan bij iemand die je vertrouwt."

Ster advertentie
Ster advertentie