Naar homepage
FunX

Scheidsrechter Shona krijgt promotie en is nog één stap verwijderd van elitelijst

bron: FunX
  1. Newschevron right
  2. Scheidsrechter Shona krijgt promotie en is nog één stap verwijderd van elitelijst

Scheidsrechter Shona Shukrula gaat lekker! Eerder schreef ze geschiedenis door de eerste vrouwelijke vierde official in het betaalde voetbal te worden. In 2021 gaat ze nog een stapje verder. De UEFA heeft haar namelijk gepromoveerd naar Category 1. Daarmee is ze nog één stap verwijderd van de elitelijst. Shona vertelde er meer over in Start met Fernando.

Quote

"Ik ben ontzettend blij met deze promotie."

Scheidsrechter Shona Shukrula

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beter niveau

"Ik floot al interlands en nu ik gepromoveerd ben, ga ik ook in de Women's Champions League fluiten", legt Shona uit. "Ook de interlandwedstrijden die ik mag fluiten, worden van een beter niveau met betere landen."

Debuut in Champions League

Momenteel geniet Shona, die ook werkzaam is als officier van justitie, van een welverdiende winterstop. Maar onlangs vloog ze nog naar het Zweedse Malmö om de wedstrijd tussen FC Rosengård en WFC Lanchkhuti te fluiten in de Women's Champions League. "Zweden was echt vet. Het was mijn debuut in de Champions League. Ik was wel zenuwachtig, maar het is echt goed gegaan. Ik heb een goed cijfer en goede beoordeling gekregen. Nu moet ik deze stijgende lijn doorzetten."

Shona geniet van iedere wedstrijd die ze mag fluiten. "Als ik met mijn team het veld opkom, denk ik wel van: het is wel hard wat ik doe. Maar tijdens de wedstrijd ben ik gewoon bezig met fluiten en geen fouten maken." Voor dat laatste moet Shona vaak ook nog eens extra haar best doen. In bepaalde wedstrijden binnen een aantal competities is er namelijk geen Video Assistant Referee (VAR) aanwezig. Daar krijgt Shona vaak mee te maken. "Ik moet het wel goed doen", lacht Shona. "Ik heb geen keus."

Toekomstdoelen

Inmiddels is Shona nog maar één promotie verwijderd van de zogenaamde Elite Category, oftewel de hoogste lijst waar de beste vrouwelijke arbiters van Europa op staan. Shona heeft al heel veel toffe dingen bereikt als scheids, maar heeft nog genoeg grote toekomstdoelen. "In Nederland ben ik al bezig als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Het is mijn doel om binnen twee jaar als eerste vrouwelijke scheidsrechter te fluiten in die competitie. Internationaal gezien wil ik straks ook de volgende stap maken door op de elitelijst te komen. Dan wil ik op EK's en WK's fluiten."

Ster advertentie
Ster advertentie