FunX

Samy (19) rapt over eenzaamheid: "Ik wil het taboe doorbreken en anderen helpen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Samy (19) rapt over eenzaamheid: "Ik wil het taboe doorbreken en anderen helpen"

Het is de Week tegen Eenzaamheid. Voor velen lijkt het vanzelfsprekend om veel vrienden te hebben als je jong bent, maar dat is het niet. Er zijn heel veel redenen waardoor jongeren niet of nauwelijks (goede) vrienden hebben en zich daardoor eenzaam kunnen voelen. Samy deelde in gesprek met FunX zijn verhaal over eenzaamheid. Hij probeert via zijn muziek het taboe dat daarop ligt te doorbreken.

Quote

Ik heb vrienden gehad die op een gegeven moment niet meer met mij om wilden gaan, omdat ze vonden dat ik een pussy was.

Samy

Taboe

De 19-jarige Samy voelt zich al jaren eenzaam. Omdat hij zich door zijn omgeving daarin niet begrepen voelde, gebruikte hij zijn muziek om zijn gevoelens daarover te kunnen uiten. "Ik had het gevoel dat het een taboe was om over eenzaamheid te praten." Die muziek plaatst hij sinds een paar jaar op Instagram en daar krijgt hij steeds meer positieve reacties op.

Eenzaamheid

Het is heel normaal om je wel eens eenzaam te voelen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut voelt ongeveer 40 tot 70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam. Dat is op zich niet erg. "Eenzaamheid hoort bij het leven, het is ook een gezonde prikkel", vertelt Linda Nouwen, programmacoördinator van Stichting Join Us. "Het is jammer als mensen denken dat je geen eenzaamheid mag ervaren, want dan wordt het heel dwangmatig."

De meeste jongeren komen volgens Linda zelfstandig uit de eenzaamheid met hun eigen netwerk en hun eigen skills. Het wordt pas een probleem als het je niet lukt om nieuwe contacten te vinden en de eenzaamheid aanhoudt. Uit onderzoek blijkt dat 3 tot 14 procent van de jongeren ernstig eenzaam is.

Geen (echte) vrienden

Samy heeft in zijn leven veel moeilijke dingen meegemaakt. "Het begon allemaal bij eenzaamheid, maar later kwamen er ook dingen als depressie bij kijken." Toen hij jonger was, had hij helemaal geen vrienden. Later had hij wel wat mensen om zich heen verzameld, maar dat ging mis. Toen hij namelijk over zijn gevoelens en mentale struggles wilde praten, werd hij keihard in de steek gelaten.

"Ik heb vrienden gehad die op een gegeven moment niet meer met mij om wilden gaan, omdat ze vonden dat ik een pussy was." Ook degenen die zijn emoties wel leken te accepteren, bleken dat achteraf toch niet te doen. "Dan werd er achter mijn rug gezegd dat ik apart of raar was. Ik voelde me daardoor heel onzeker over wie ik eigenlijk ben."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Delen op Instagram

De vervelende gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat Samy er naar eigen zeggen "hele diepe trust-issues" aan over heeft gehouden. Hij wil dan ook het liefst geen vriendschappen meer aangaan. Zijn leven heeft Samy nu zo opgevuld met werk, school en het maken van muziek, dat hij bijna geen behoefte meer aan vrienden heeft. "Peace of mind is voor mij gewoon alles, ik hoef geen situaties om mij heen te hebben waarin mensen over mij praten: de drama, de problemen die mensen brengen. Ik heb niemand anders nodig dan mezelf."

Dubbel gevoel

Ondanks dat het voor Samy een bewuste keuze is om geen vrienden te hebben, heeft hij het er toch zwaar mee. "Het is een heel dubbel gevoel. Natuurlijk... ik voel me soms echt doodeenzaam en dan denk ik: voor wat doe ik dat eigenlijk?"

Of Samy de rest van zijn leven vriendloos door het leven wil gaan, weet hij nog niet. "Misschien heb ik er in de toekomst wel behoefte aan, ik zou dat niet weten. Het ligt aan de situatie en of ik de juiste mensen tegenkom."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Open

Samy omschrijft zichzelf als een gesloten persoon, die nooit echt zijn ware gevoelens aan anderen laat zien. "Als mensen iets over me willen weten, kunnen ze luisteren naar mijn muziek." Dat delen van zijn gevoelens in zijn muziek deed hij eerst alleen met een geselecteerde groep. "Toen ik begon met Insta stond mijn account op privé en had ik maar twintig volgers. Op een gegeven moment kwam een vriendin van school erachter en toen heeft ze de video's in groepen gezet en werd ik door heel de school uitgelachen. Toen dacht ik: ik zet mijn Instagram wel gewoon open."

Herkenbaar

Inmiddels heeft Samy meer dan tweeduizend volgers en is zijn muziek en Instagram-account een groot succes. "Het onderwerp is bijna altijd hetzelfde, maar het spreekt mijn doelgroep aan. Mensen kunnen zich herkennen in mijn verhaal. Het doet me vooral goed als mensen me berichten sturen en zeggen van: 'Ik voelde me slecht en eenzaam, maar door jouw muziek is daar verandering in gekomen'. Ik kan de eenzaamheid van een persoon natuurlijk niet weghalen, maar iemand een stukje beter laten voelen, is voor mij al voldoende."

Tips

Linda Nouwens van Stichting Join Us raadt eenzame jongeren aan om het probleem stapje voor stapje aan te pakken.

🤔 Bedenk waardoor je in de eenzaamheid terecht bent gekomen.
💡 Wat denk je dat een oplossing voor jou kan zijn?
💭 Welke ondersteuning heb je daarbij nodig?
➡️ Probeer je mogelijkheden open te houden.
🤝 Wil je nieuwe mensen ontmoeten of wil je oude contacten herstellen?
✔️ Probeer meerdere dingen waardoor het kans op succes groter is en je weer positieve gevoelens krijgt en nog meer dingen kan uitproberen.
🏃 Bewegen is ook altijd goed. Door beweging komen stofjes in je hersenen vrij, waardoor je positiever over jezelf en je omgeving denkt.

Dit verhaal verscheen op 7 oktober 2021 al eerder bij FunX in een uitgebreider artikel.

Week tegen de Eenzaamheid

Van 29 september t/m 7 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal.

Ster advertentie
Ster advertentie