Up 2 Date

4 op de 10 Nederlanders voelen zich eenzaam, vooral jongeren

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 4 op de 10 Nederlanders voelen zich eenzaam, vooral jongeren

Vier op de tien mensen in Nederland voelden zich vorig jaar in bepaalde mate eenzaam. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan in 2019, toen was het nog een derde van de mensen. Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar en alleenstaande ouders hadden te maken met eenzame gevoelens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emotionele en sociale eenzaamheid

Het CBS hield een enquête onder 7000 mensen van 15 jaar en ouder. Daarin werden stellingen voorgelegd over zowel emotionele eenzaamheid (ervaar je een gevoel van leegte om je heen?) als sociale eenzaamheid (heb je mensen om je heen die je vertrouwt of op wie je terug kan vallen?).

Uit de resultaten blijkt dat 11 procent van de Nederlanders zich vorig jaar sterk eenzaam voelde. 32 procent voelde zich enigszins eenzaam en iets meer dan de helft van de bevolking geeft aan geen last te hebben gehad van deze gevoelens.

Jongeren

Onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar bevindt zich de grootste groep die zich sterk emotioneel eenzaam voelde: zo'n 14 procent had hier last van, een toename van 6 procent ten opzichte van 2019. Zij missen bijvoorbeeld een hechte band met iemand of voelen zich in de steek gelaten. Eerder werd al duidelijk dat jongeren zich tijdens de coronapandemie van alle mensen het vaakst eenzaam voelde.

Wat betreft woonsituaties voelden alleenstaande ouders (19 procent) en alleenstaanden (16 procent) zich het vaakst sterk eenzaam.

Week tegen Eenzaamheid

Vandaag is de Week tegen Eenzaamheid gestart. Dit is een initiatief om meer aandacht te vragen voor eenzame mensen in Nederland. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Het kabinet heeft gisteren bekendgemaakt de komende vier jaar 40 miljoen euro te willen uittrekken voor het tegengaan van eenzaamheid. Dit geld moet gaan naar anti-eenzaamheidsprojecten in gemeenten en naar een onderzoeksprogramma. "De coronaperiode heeft ons extra bewust gemaakt van het feit dat iedereen te maken kan krijgen met eenzaamheid", aldus staatssecretaris Van Ooijen. "Het gevoel 'erbij te horen' en 'ertoe te doen' is voor ieder mens een basisbehoefte."

Eenzaamheid onder jongeren

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut voelt ongeveer 40 tot 70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam. Dat is op zich niet erg. "Eenzaamheid hoort bij het leven, het is ook een gezonde prikkel", vertelde Linda Nouwen, programmacoördinator van Stichting Join Us, eerder aan FunX. "Het is jammer als mensen denken dat je geen eenzaamheid mag ervaren, want dan wordt het heel dwangmatig."

De meeste jongeren komen volgens Linda zelfstandig uit de eenzaamheid met hun eigen netwerk en hun eigen skills. Het wordt pas een probleem als het je niet lukt om nieuwe contacten te vinden en de eenzaamheid aanhoudt. Ze raadt jongeren aan om dit probleem stapje voor stapje aan te pakken:

  • Bedenk waardoor je in de eenzaamheid terecht bent gekomen.
  • Wat denk je dat een oplossing voor jou kan zijn?
  • Welke ondersteuning heb je daarbij nodig?
  • Wil je nieuwe mensen ontmoeten of wil je oude contacten herstellen?
  • Probeer meerdere dingen uit, zodat de kans op succes groter wordt en je weer positieve gevoelens krijgt.
  • Bewegen is ook altijd goed. Daardoor komen er stofjes in je hersenen vrij, waardoor je positiever over jezelf en je omgeving denkt.
Ster advertentie
Ster advertentie