FunX

Diego (22) verloor sociale contacten door zijn spierziekte en werd eenzaam

foto: Unsplash | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Diego (22) verloor sociale contacten door zijn spierziekte en werd eenzaam

Eenzaamheid is lang niet alleen iets wat alleenstaande, oude mensen ervaren. Ook voor jongeren is het niet vanzelfsprekend om een druk sociaal leven te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 3 tot 14 procent van 12- tot 25-jarigen chronische gevoelens van eenzaamheid ervaart en zich dus langere tijd erg alleen voelt. Dit gold ook voor Diego (22), die door zijn spierziekte in een sociaal isolement belandde. In de Mental Health Club-podcast praat hij met Tannaz en life coach Chourouk over wat dit met hem deed en hoe hij er weer uit is gekomen.

Quote

Je moet toegeven dat je niemand hebt en dat je alleen bent. Dat is een van de moeilijkste dingen om te doen.

Diego

Mental Health Club #36: "Ik voel me eenzaam" - FunX Mental Health Club

Isolement

Het duurde even voordat Diego kon inzien dat hij te maken had met eenzaamheid. "Eerst kwam ik in een soort isolement, omdat ik door mijn spierziekte maar halve dagen naar school ging. Daardoor vielen m'n sociale contacten weg", vertelt hij.

Later moest Diego school helemaal skippen vanwege zijn gezondheid. "Als je met school stopt, proberen mensen in het begin nog wel contact te houden, maar leeftijdsgenoten vergeten het en tonen op een gegeven moment geen interesse meer. Toen had ik niemand meer om me heen, omdat ik nergens kwam."

Online

Omdat Diego door zijn spierziekte niet op plekken kwam waar hij leeftijdsgenoten kon ontmoeten, zocht hij sociale contacten online op, bijvoorbeeld op forums. "Daardoor voelde ik me niet echt alleen, maar eigenlijk had ik niemand om naartoe te gaan." Wat het voor hem extra lastig maakte, was dat zijn tweelingzus wél lekker ging op dat moment. "Zij was dus eigenlijk een spiegelbeeld van hoe het wél hoorde te zijn. Dus je ziet wel dat je iets mist, maar het toegeven is eigenlijk een van de grootste stappen om te zetten."

Dat alleen zijn zorgde - soms zonder dat Diego het doorhad - voor steeds meer neerslachtige gevoelens. "Je gaat over allerlei dingen nadenken, omdat je niks te doen hebt. Ik heb ook gedacht of ik er nog wel toe deed en of het nog wel zin had om verder te gaan. Maar dat gebeurde onbewust. Als ik erop terugkijk, denk ik wel dat ik depressief ben geweest, maar op dat moment ervaarde ik het niet zo."

Mentale impact

Coach Chourouk geeft deze aflevering uitleg en advies over de mentale impact van eenzaamheid. "Mensen onderschatten de gevolgen van eenzaamheid heel erg", vertelt ze. Zelf heeft ze ook ervaren hoe eenzaamheid kan zijn. "Je voelt een bepaalde leegte. Hoe langer je daaraan blijft toegeven, hoe intenser dat gevoel wordt dat je niet geliefd bent. Je gaat je emoties veel intenser ervaren." Uiteindelijk kan dat zich ontwikkelen tot problemen waar je professionele hulp voor moet inschakelen. "Je kan bijvoorbeeld in een depressie raken en jezelf zo ongewild voelen dat er zelfs aan zelfdoding wordt gedacht."

Het verschil tussen gewoon een tijdje wat vaker alleen zijn en je echt eenzaam voelen, is soms lastig te onderscheiden. Door de coronapandemie is dat echter voor veel mensen duidelijk geworden, aldus Chourouk. "Iedereen was op zichzelf aangewezen, waardoor sommigen zich bewust werden van het gevoel dat ze hun dagelijks struggles niet op een veilige manier kwijt kunnen bij anderen. Dan heb je wel te maken met eenzaamheid."

Aan de bel getrokken

Via een gezinscoach trokken Diego's ouders op een gegeven moment aan de bel. "Want het ging niet lekker met school en ik kwam m'n bed niet meer uit. Ik had eigenlijk niets te doen de hele dag." Daardoor kwam hij uiteindelijk bij Join Us terecht, een stichting die zich inzet voor eenzaamheid onder jongeren. "Toen realiseerde ik me dat ik eenzaam was, want daar kwam ik wel met mensen in aanraking en besefte ik dat ik dat toch wel heel fijn vond."

Erover praten

Toch durfde Diego nog maar moeilijk over die gevoelens praten. "Ik deed me online ook anders voor dan dat ik in werkelijkheid was. Ik ging niet tegen iedereen zeggen dat ik de hele dag op m'n bed lag met m'n laptop." Toen hij een traject bij Join us ging volgen, veranderde dat. "Daar leerde ik erover praten en nu zet ik me in om samen met mensen dat taboe te doorbreken."

Zelf staat hij tegenwoordig veel positiever in het leven en voelt hij zich niet meer zo eenzaam. "Die periode heeft me toch gemaakt tot wie ik ben, al is het niet altijd even gemakkelijk geweest. Aan iedereen die nu eenzaamheid ervaart, wil ik meegeven: cijfer jezelf niet weg en weet dat je er mag zijn."

Eenzaamheid onder jongeren

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut voelt ongeveer 40 tot 70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam. Dat is op zich niet erg. "Eenzaamheid hoort bij het leven, het is ook een gezonde prikkel", vertelde Linda Nouwen, programmacoördinator van Stichting Join Us, eerder aan FunX. "Het is jammer als mensen denken dat je geen eenzaamheid mag ervaren, want dan wordt het heel dwangmatig."

De meeste jongeren komen volgens Linda zelfstandig uit de eenzaamheid met hun eigen netwerk en hun eigen skills. Het wordt pas een probleem als het je niet lukt om nieuwe contacten te vinden en de eenzaamheid aanhoudt. Ze raadt jongeren aan om dit probleem stapje voor stapje aan te pakken:

  • Bedenk waardoor je in de eenzaamheid terecht bent gekomen.
  • Wat denk je dat een oplossing voor jou kan zijn?
  • Welke ondersteuning heb je daarbij nodig?
  • Wil je nieuwe mensen ontmoeten of wil je oude contacten herstellen?
  • Probeer meerdere dingen uit, zodat de kans op succes groter wordt en je weer positieve gevoelens krijgt.
  • Bewegen is ook altijd goed. Daardoor komen er stofjes in je hersenen vrij, waardoor je positiever over jezelf en je omgeving denkt.

Gerelateerde podcast

FunX Mental Health Club

FunX Mental Health Club

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie