FunX

Niet alle vrouwen in videoclips zijn groupies en zij bewijst dat

foto: YouTube: CHILDSPLAY World
  1. Newschevron right
  2. Niet alle vrouwen in videoclips zijn groupies en zij bewijst dat

Besef, er zijn vrouwen op wie wordt neergekeken, omdat ze regelmatig te zien zijn in videoclips. Het gaat niet om the girl next door, maar chicks die sexy en uitdagend in beeld komen. Soms met slechts een bil in beeld, waarop gespankt wordt. Maar betekent dit dat het allemaal hoochie mama’s zijn die alles doen voor de fame, als groupies rond artiesten hangen en zichzelf gratis beschikbaar stellen als er een kans is om in een videoclip te spelen?

VROUWELIJKE KRACHT

Als je niet beter weet, zou je bijna denken van wel. Toch is enige nuance wel op zijn plaats. Nicole is iemand die je hier een beter beeld van kan geven. Ze weet waar ze over praat, want de 26-jarige danseres is te zien in onder andere de videoclips On Set van Jonna Fraser ft. Mula B & LouiVos, Ballon van Jayh ft. SBMG & Broederliefde, Laatste Keer van Zefanio en Jonna Fraser, Kibra van D-Double, Broederliefde & SBMG en Derm van ChildsPlay, Jozo en Kempi.

“Eerlijk, het voelt empowering. Sex appeal is onze vrouwelijke kracht. Je kan ook twerken en sexy zijn tegelijk zijn.”

Nicole is professioneel twerker en je hebt haar kont - soms met glitters - niet alleen regelmatig voorbij zien komen in videoclips, maar ze geeft ook echt twerkles. Ze laat zich absoluut niet leiden door respectloos gedrag, maar vindt het natuurlijk wel jammer als dat gebeurt.

VUUR IN ZICHZELF

Het is niet zo dat Nicole een geboren twerker is die het kent als onderdeel van haar cultuur. Nee, ze is geboren en getogen in Polen en heeft altijd aan ballet en moderne dans gedaan. Het was ooit uit nieuwsgierigheid dat Nicole andere stijlen als reggaeton, salsa en dancehall ging proberen. “Toen merkte ik dat ik er talent voor heb. Ik wilde altijd al iets vrouwelijkers en sexyer doen dan ballet. Ik voelde een soort vuur in mezelf en daar was ballet niet de juiste uitlaatklep voor. Twerken wel.”

GROUPIEGEDRAG?

De misvatting bestaat, dat vrouwen die zichzelf meer outgoing en sexy profileren, een aanleiding geven om als een soort object gezien te worden. Nicole vindt dat lariekoek en ziet daar tijdens haar werk heel goed op toe. En van groupiegedrag moet ze ook echt niks hebben.

“Ik probeer tijdens de shoot duidelijk te maken dat ik echt kom als danseres. Als we klaar zijn met draaien, ga ik niet doelloos rond artiesten hangen. Ja, ik twerk halfnaakt en doe aan paaldansen, maar ik moet genoeg betaald krijgen en het is gewoon werk. Daarom is het nooit uit de hand gelopen. Zolang alles goed is afgesproken, moet het goed komen. Als iets niet fijn voelt, bijvoorbeeld op de schoot van een artiest zitten, dan moet je het niet doen.”

VERPESTEN

Wel geeft Nicole toe dat er meiden zijn die hier inderdaad makkelijk mee omgaan en het verpesten voor de vrouwen die zich professioneel opstellen. En echt, er is ook wel een groot verschil tussen een danseres die in een videoclip te zien is en meiden die voor weinig tot geen geld een rol willen in een video.

“In het begin deed ik sommige klussen ook wel gratis, maar dat was meer om mezelf eerst te promoten. Ik kende de hele scene niet. Inmiddels vind ik het normaal om ongeveer 300 euro per dag te vragen. Als ze me dat niet willen betalen, dan moeten ze maar verder zoeken.”

TWERKEN IN BUBBELBAD

Ook Jasmina Roshani (23), eigenaar van Yours Truly Entertainment, vindt dat je zelf goed je grenzen moet aangeven. Met haar eigen productiebureau regelt ze onder andere modellen voor videoclips.

Bij meiden die nog een netwerk in deze scene moeten opbouwen gaat het volgens Jasmina vaker fout. Dat komt omdat ze veel werken met b-artiesten voor weinig tot geen geld. Dan komt het eerder voor dat heldere afspraken in dat soort situaties ontbreken of men zich zelfs niet aan de afspraak houdt.

“Ik ken een verhaal van een meisje dat een rol had in een clip van een b-artiest. In het script stond dat ze bepaalde dingen moest doen en toen ze eenmaal op de set stond, moest ze toch weer iets anders doen, zoals twerken in het bubbelbad. Ze wilde het eigenlijk niet, maar heeft het toen toch gedaan. Uiteindelijk is de videoclip tegen haar zin online verschenen. Daarin heb ik haar destijds ondersteund. Dat is natuurlijk hoe het niet moet.”

Jasmina werkt graag met dames die zich - het liefst zonder uitgebreide uitleg - professioneel kunnen opstellen. Daarmee bedoelt ze onder andere geen seksueel contact hebben met artiesten tijdens shoots. "Soms gaan modellen voor een shoot mee met een artiest naar het buitenland. Iedereen heeft sowieso een eigen kamer en ik benadruk in het geval van zo’n buitenlandse shoot extra dat er gewoon regels zijn.”

VERONTSCHULDIGEN

Voor meiden die het ambiëren om in een videoclip te spelen, heeft Jasmina bruikbare tips. “Schrijf je in bij een bureau. Daar hebben ze ervaring in hoe je hiermee om moet gaan, in plaats van zelf 1-op-1 overleggen met de artiest. Doe ook zelf een beetje je research en als men zich niet houdt aan de afspraken die vooraf zijn gemaakt, zorg dan dat je in ieder geval meteen je grenzen aangeeft.”

De ervaring van Nicole bevestigt dit. Nederlandse artiesten stellen zich respectvol op als je je eigen grenzen aangeeft. “Je zou het bijna niet verwachten. Zo ben ik in een video met ChildsPlay te zien met glitter op mijn bil. Een van die jongens moest daarop slaan tijdens de shoot en kwam zich achteraf verontschuldigen. Hij is speciaal naar me toegekomen, omdat hij het ergens toch wel denigrerend vond. Maar ik had er geen moeite mee, want dat was van tevoren gewoon zo afgesproken.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De twerkdanseres is het afgelopen jaar in veel videoclips te zien geweest, maar gaat zich vanaf 2019 minder daarop focussen. Waar dat door komt? Het feit dat ze in het tweede jaar zit van haar studie Communication and Information Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dus, don’t judge a book by it’s cover!

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie