FunX

Vrouw die man ten huwelijk vraagt raar? Niet volgens Tamara en Harley

foto: Tamara en Harley
  1. Newschevron right
  2. Vrouw die man ten huwelijk vraagt raar? Niet volgens Tamara en Harley

Besef, de man hoeft niet altijd een huwelijksaanzoek te doen, een vrouw kan dat ook! Raar? Taboe? Je vriend ten huwelijk vragen lijkt volgens dit artikel een taboe, maar de Rotterdamse Tamara had daar maling aan. Zij deed haar vriend Harley gewoon een huwelijksaanzoek tijdens reggaefestival SummerJam. En weddingplanner Hamida Hamerslag bevestigt dat het niet direct om een taboe gaat. Volgens haar hebben mannen en vrouwen in een heteroseksuele relatie andere redenen om elkaar een aanzoek te doen en spelen tradities ook een rol.

Gevoelskwestie en stabiliteit

Hamida noemt een aanzoek van de vrouw vaak een gevoelskwestie: "Het aanzoek is het punt waarbij de liefde bezegeld wordt. Zij is er dan klaar voor om zijn vrouw genoemd te worden." De man denkt volgens haar vaak eerst aan stabiliteit: "Mannen willen de zekerheid dat ze alles kunnen geven." Hamida gelooft niet dat gelijkheid hierin een rol speelt: "Ik denk dat de manier waarop het aanzoek plaatsvindt, te maken heeft met hoe je in je relatie staat. Ik wilde zelf ook ten huwelijk gevraagd worden.”

Aanzoek op festival

Tamara (27) vroeg haar vriend Harley (30) vorig jaar ten huwelijk op het SummerJam Festival in Duitsland. Tamara en Harley hadden in het verleden al uitgebreid gesproken over kinderen en trouwen, maar nooit over wie het aanzoek zou doen. Daarom was het voor hem extra verrassend toen zij hem precies in het weekend van hun vijfjarig jubileum ten huwelijk vroeg.

Aangeschoten

Tamara herinnert zich het moment nog heel goed. Ze was die ochtend erg zenuwachtig, omdat ze niet wist wanneer ze haar grote liefde ten huwelijk moest vragen. De Rotterdamse wachtte ongeduldig totdat ze eindelijk alleen waren. Dat was pas in de avond, maar toen was Harley al aardig aangeschoten. "Dus ik ging ook drinken", zegt Tamara. "Na vier drankjes was ik ook aangeschoten en nóg zenuwachtiger dan ik die ochtend was!"

Tradities en prinsessen

Het valt Hamida op dat steeds meer vrouwen hun man ten huwelijk vragen. Toch blijft het aantal mannen dat de vrouw vraagt volgens haar vele malen hoger. De weddingplanner vertelt dat mannen het vaak als hun taak zien om op de knieën te gaan. Niet omdat hun ego anders gekrenkt wordt, maar omdat dit de traditie is. "Het is van oudsher zo en dat is nog steeds zo." Als het om het huwelijk gaat, dan zijn vrouwen volgens Hamida vaak 'prinsesserig': "We willen in de watten gelegd worden door de man."

Kinderen en trouwen

Tamara heeft het prinsesserige opzij gezet voor haar doel: trouwen met Harley. Ze wist dat hij ook met haar wilde trouwen en kinderen wilde. Voor Tamara was het echter van belang dat ze eerst zouden trouwen en dan pas kinderen zouden maken. Dat was dan ook een van de redenen dat ze niet langer wilde wachten en zelf de vraag heeft gesteld aan Harley.

“Ja, ik wil!”

Tamara raapte die avond op Summerjam alle moed bij elkaar en ging op haar knieën met een ring. Ondanks de alcohol, liep het allemaal gelukkig goed af: "Harley was overdonderd, werd emotioneel en zei: "ja". Ze waren die nacht zo moe, dat het koppel snel in slaap viel. De volgende ochtend kwam het besef en checkte Tamara voor de zekerheid of hij zich nog herinnerde wat er was gebeurd. Dat hoefde ze Harley geen twee keer te vragen. Hij herinnerde zich blijkbaar alles nog, liet zijn ring zien en sprak zijn antwoord nogmaals duidelijk uit: "Ja, ik wil!"

Foto: Het huwelijksaanzoek van Tamara en Harley

Huwelijksaanzoek van een zangeres

Hamida heeft ook ooit een aanzoek van een vrouw voor een man geregeld en vertelt hoe bijzonder dat was: "Zij wilde niet meer wachten en hij was totaal verrast." Het aanzoek verliep anders dan bij Tamara en Harley: niemand ging op de knieën en er verscheen ook geen ring: "Mijn cliënt was een zangeres die een live-act gaf en hem staand het huwelijksaanzoek deed. Uiteindelijk gaf ze hem geen verlovingsring, maar een prachtig horloge."

Verlegen in Ahoy

Of het nu de man of de vrouw is die het huwelijksaanzoek doet, met deze twee dingen moet je volgens Hamida altijd rekening blijven houden: het type persoon waarmee je te maken hebt en de achtergrond van diegene: "Je kan een verlegen partner die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, niet ineens in de Ahoy ten huwelijk vragen."

Tradities

Je culturele achtergrond is ook een belangrijk punt. Je hebt stelletjes die al samenwonen, maar ook koppels die dat nog niet doen. Dan komt er een stukje traditie bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de man die de hand van zijn toekomstige vrouw moet vragen aan haar ouders. Het officiële deel maakt dan onderdeel uit van de traditie en daarom benadrukt Hamida dat het belangrijk is om dat soort dingen duidelijk met elkaar te bespreken.

Nieuwe traditie

Over tradities gesproken: Tamara en Harley hebben veel met elkaar gesproken over trouwen en een toekomst met kinderen, maar nooit wie het aanzoek zou doen. Gelukkig was het voor Tamara niets nieuws. In haar familie is het al eerder voorgekomen dat een vrouw haar partner ten huwelijk heeft gevraagd. Zo wordt het misschien een nieuwe traditie die eind deze maand kan worden bezegeld, want dan geven Tamara en Harley elkaar het ja-woord!

Spannend

Tamara vroeg haar vriend moeiteloos ten huwelijk. Ze wilde Harley en ging voor hem. Hamida zag hoe een zangeres haar vriend ten huwelijk vroeg en vond dat werkelijk prachtig. Dus hechten jij en je partner weinig waarde aan tradities of taboes en verrassen jullie elkaar graag? Wees dan voorbereid!

Ster advertentie
Ster advertentie