FunX

Rapper Safoan 'Kami Kazi' Mokhtari over zijn korte film om jongeren uit misdaad te houden

foto: YouTube: Politie Landelijke Eenheid
  1. Newschevron right
  2. Rapper Safoan 'Kami Kazi' Mokhtari over zijn korte film om jongeren uit misdaad te houden

Safoan Mokthari, ook wel bekend als Kami-Kazi, zag van dichtbij de keerzijde van de criminaliteit. Zo verloor hij mensen in zijn omgeving door afrekeningen in het criminele circuit en ervaarde hij wat voor verdriet dit met zich meebrengt. Hij schreef de track Zweven over het verdriet en met de hulp van filmmaker Jelle Posthuma en de politie is daar een korte film bij gemaakt. Safoan en Jelle vertellen erover in Turn Up!

Verkeerde keuzes

"Ik groeide op in een zogenaamde achterstandswijk, om het beter te formuleren: Amsterdam-West", vertelt Safoan. "Mijn ouders waren goede opvoeders, maar de straat ook. Dus ik ben eigenlijk gevallen voor de criminaliteit op straat en heb me laten meesleuren door groepsdruk en heb daardoor verkeerde vrienden en verkeerde keuzes gemaakt."

Safoan leefde in zijn eigen wereld. "Dat was wanneer ik meerdere keren in aanraking kwam met de politie." De derde keer kwam hij vast te zitten. "Ik belde mijn vader en zei dat ik vastzit. Vanuit woede hing hij op." Nadat Safoan de politie gesmeekt had om nog een belletje te plegen, kreeg hij zijn moeder aan de lijn. "Zij huilde en zei: 'Wat heb je me aangedaan?' Dat was het moment dat ik brak."

Kami Kazi besefte zich toen dat hij zijn ouders geen pijn wilde doen. "Onze ouders hebben alles achter gelaten voor een betere toekomst voor ons." Dat was een van de redenen voor hem om uit het criminele circuit te stappen en er een track over te schrijven.

Niet verheerlijken

Filmmaker Jelle Posthuma ontmoette Safoan bij een Zonamo-sessie. Toen hij de track Zweven hoorde, was hij meteen geïnspireerd. "Ik wist dat we hier een bijzondere videoclip van moesten maken." Het werd uiteindelijk zelfs een korte film.

Zweven moet een realistisch beeld weergeven. "We willen criminaliteit niet verheerlijken", zegt Jesse. "Het is super als je stacks hebt, maar wat kun je ermee? Je kunt niks legaal doen: geen huis kopen, geen auto. Je kunt het alleen maar uitgeven aan een Gucci-pet of Prada-tas. Het verdriet dat je anderen ermee aandoet weegt veel zwaarder."

Benieuwd naar de film? Check hieronder de trailer. De volledige videoclip is te zien op de website van RTL Boulevard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie